Kylig utbildning för blivande officerare

Den här tiden på året är det som vanligt högtryck med olika vinterutbildningar i Arvidsjaur. Bland många andra är Militärhögskolan Karlbergs 220:e kurs på plats för sin grundläggande vinterutbildning.– Det känns bra att vara här, det börjat i ett bra tempo och nu börjar det växla upp med skjutövningar och övernattning ute i fält, säger Joakim Hellman som ska bli ledningsofficer i Flygvapnet.

Med sikte på en karriär i Försvarsmakten, 89 kadetter från Karlbergs 220:e kurs och åtta militärtolkar från Tolkskolan i Uppsala genomgår just nu sin grundläggande vinterutbildning i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Joakim Hellman är en av de elever som har lite mer erfarenhet av vinterns prövningar än de andra. ”Jag gjorde värnplikten här på jägarbataljonen 2009-2010 så jag har ju provat på det här”
Joakim Hellman är en av de elever som har lite mer erfarenhet av vinterns prövningar än de andra. ”Jag gjorde värnplikten här på jägarbataljonen 2009-2010 så jag har ju provat på det här” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Joakim Hellman är en av de elever som har lite mer erfarenhet av vinterns prövningar än de andra. ”Jag gjorde värnplikten här på jägarbataljonen 2009-2010 så jag har ju provat på det här” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De 89 kadetterna i officersprogrammet 2012-2015 vid Militärhögskolan Karlberg har precis börjat termin två i utbildningen. I måndags inleddes deras första utbildning i vintermiljö, 10 dagars grundläggande vinterutbildning med fokus på människan i kyla.  Med i utbildningen är också åtta militärtolkar från Försvarets Tolkskola i Uppsala och fyra soldater från Ledningsregementet som fungerar som bandvagnsförare.
– Det är en viktig utbildning och det har börjat med bra moment som grunder i skidteknik och förläggningstjänst.  Vinterutbildningen är bra för oss alla, vi ska ju kunna verka i alla miljöer. Dessutom får vi testa våra gränser och lär känna varandra på ett bra sätt, fortsätter Joakim Hellman.

Het tid för kall utbildning

Från november till en bra bit in i mars, temperaturer ner mot 40 minusgrader och meterdjup snö. Låter inte speciellt enkelt och smidigt, eller hur? Men det innebär också att det är högsäsong vid Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur. Vinterutbildningar och materieltester pågår både parallellt och avlöser varandra på löpande band.
– Ja, nu är det full fart som vanligt den här tiden. Förutom de här 89 kadetterna och åtta tolkarna har vi för närvarande en grupp från Markstridsskolan i Kvarn som testar utrustning och ett femtiotal holländare som går vår grundläggande vinterkurs ”Basic Winter Warfare Course”, berättar major Tony Gustafsson, övningsledare och chef för vinterenhetens utbildningsavdelning i Arvidsjaur.
 
– Den här vintern kommer närmare 1000 personer att genomgå någon form av vinterutbildning hos oss. Totalt under den här vintern har vi cirka 10 000 gästnätter i våra logement, fortsätter Tony Gustafsson.

”Mjukstart”

För de 89 kadetterna från Karlberg inleddes veckan ganska lindrigt med temperaturer runt 15 minusgrader. De första dagarna har bland annat innehållit förberedelser av utrustning, grundläggande skidteknik och åtgärder vid lång och kort rast. Under torsdagen var det dags för grundläggande förläggningsutbildning. Här skulle eleverna, som är uppdelade i plutoner, upprätta tältförläggning, maskera och bygga en ordentlig stridsbas med eldställningar i form av snövärn. Under första helgen är det fokus på skarpskjutningsövningar. 

På fredagsmorgonen hade kvicksilvret sjunkit till ner mot 20 minus och dagen inleddes med förevisning i vapenverkan för att sedan följas av den första skarpskjutningsövningen med skidor och stavar.
– Det ska bli roligt att få skjuta lite, det har vi sett fram emot, säger Joakim Hellman innan det är dags skjuta de första skarpa skotten den här övningen.

Positiva elever

– Det är roligt att träffa unga blivande officerskollegor som tar sig an vinterfriktionerna på ett mycket bra sätt. De visar hela tiden upp en positiv anda och en vilja att lära sig det här. Det borgar för att våra framtida förband kommer att ha förmåga att verka i hela landet, avslutar Tony Gustafsson.