Jan Eliasson besöker svenskar i hetluften

Svenskarna och övriga länders personal som tjänstgör på Neutrala nationernas övervakningskommission i Korea, NNSC, i den demilitariserade zonen i Panmunjon fick i veckan besök av biträdande generalsekreteraren vid FN, ambassadör Jan Eliasson.

Jan Eliasson på besök i Joint Security Area, JSA. Foto: Försvarsmakten
Tillsammans med delar av den svenska delegationen.
Tillsammans med delar av den svenska delegationen. Foto: Försvarsmakten
Jan Eliasson på besök i NNSC:s byggnad i JSA.
Jan Eliasson på besök i NNSC:s byggnad i JSA. Foto: Försvarsmakten
Tillsammans med delar av den svenska delegationen. Foto: Försvarsmakten
Jan Eliasson på besök i NNSC:s byggnad i JSA. Foto: Försvarsmakten

Besöket innefattade orienteringar om den militära situationen ur amerikanskt, koreanskt och NNSC-perspektiv. Det råder ett spänt tillstånd på den koreanska halvön efter bland annat Nordkoreas raketuppskjutning och tredje kärnvapentest.

Under veckan har även Sydkoreas första kvinnliga president, Park Geun-hye, installerats vid en ceremoni med fler än 70 000 åskådare närvarande. I samband med installationen uttryckte presidenten att samtal med Nordkorea kommer att föras först efter att de lämnat sina nukleära ambitioner. Under ett besök till Combined Forces Command, CFC, som är den militära alliansen mellan USA och Sydkorea, uttalade presidenten om vikten av en stark allians i syfte att avskräcka Nordkorea.

Under första veckan i mars inleds den stora vårövningsverksamhet som alliansen genomför två gånger per år, Key Resolve – Foul Eagle med cirka 200 000 deltagande man. Övningen har i mycket kraftiga ordalag fördömts av nordsidan samtidigt som Nordkorea uttryckt att landet förbereder ett fjärde och femte kärnvapentest.

Verksamheten vid NNSC pågår som tidigare med observationer av sydsidans övningsverksamhet och täta kontroller i den demilitariserade zonen. Sedan 1995 har NNSC ingen kontakt på den norra sidan.