Gripen har lämnat Las Vegas

De åtta JAS 39 Gripen som under två veckor deltagit i Red Flag-övningen på Nellis Air Force Base utanför Las Vegas är nu på väg hem till Sverige. Kvar är en handfull personer som följer med merparten av utrustningen i ett transportflygplan i mitten på veckan.

Liksom på ditresan är det lufttankning som gäller, ett dussintal gånger innan planen landar i Ronneby. Foto: Jörgen Hägg/Försvarsmakten
En av flygvapnets Tp84 lämnade Nellis med delar av utrustningen.
En av flygvapnets Tp84 lämnade Nellis med delar av utrustningen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
En av flygvapnets Tp84 lämnade Nellis med delar av utrustningen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

En dag försenat på grund av att tankflygplanen inte fanns på plats i tid lyfte de första flygplanen i två grupper med fyra Gripen och en amerikans KC-10 tanker i varje.

Minst lika tungt som utrustningen väger den erfarenhet som tas med hem.
– Vi har ett par månaders arbete med att analysera data, säger kontingentchefen överstelöjtnant Anders Segerby.

– Den erfarenhet vi fått med oss kommer att vara till ovärderlig hjälp om vi sätts in i en skarp situation både för försvaret av Sverige, men även i en internationell insats liknande den vi genomförde 2011 rörande Libyen.

Ombaseringen en övning i sig

Totalt sjutton av 19 planerade flygpass blev av. Vid ett tillfälle bedömde övningsledningen att vädret var för dåligt för en attack på låg höjd och vid det andra tillfället var det Air Force One med president Obama ombord som tvingade alla utländska flygplan at hålla sig på backen en eftermiddag. I snitt deltog sex av de åtta flygplanen i varje uppdrag.

– Det är otroligt att se en så stor mängd flygplan under varje pass, och inse att våra Gripen är med i den mängden, säger flygtekniker sergeant Kenneth  Nilsson på första kompaniet.
Han vet vad han pratar om för det är inte första gången Kenneth är med flygvapen på utlandsuppdrag. Det här är hans andra Red Flag och han var med på Sicilien när Gripen ansvarade för stora delar av spaningsuppdragen över Libyen under Unified Protector.  Vilka minnen tar han med sig hem den här gången?
– Resan till Nellis, det var någonting nytt. Många flygplan, långa flygpass och många lufttankningar. Allt var stort.

Bra när det gäller

Divisionschefen överstelöjtnant Andreas Dahlberg håller med om att den långa ombasseringen med hjälp av lufttankning var någonting alldeles extra. När det gäller själva övningen kommer han att minnas hur komplext allting var och hur det fick alla inblandade att växa.

– I onsdags flög jag med i samma grupp som den som var Mission Commander, ansvarig för hela uppdraget, "Foxy" som är pilot på vår division. Han, och flera andra medarbetare har jag haft förmånen att jobba med ända sedan de kom till divisionen. Det är fantastiskt att få vara med och se hur människor utvecklas till synnerligen professionella medarbetare, säger Andreas Dahlberg.