Den vita utmaningen

Soldaten Oliver Greiff har lämnat Lund för en anställning vid Artilleriregementet i Boden. Efter tre veckor befinner han sig på fältdygn där det gäller att bo och verka i skogen dygnet runt.– Det är första gången jag sovit i Kieron-tält, det känns hur bra som helst, bara anpassa klädseln, säger han.

På skidor, med tung packning och djup snö. Soldaterna på eldledningsplutonen tar sig fram oavsett underlag men det kräver övning. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

Klockan är åtta på morgonen, fyra personer vadar i tidvis midjehög snö och sätter ut träklossar med figurer på. De ställer i ordning för morgonens första skjutmoment som går ut på att träna metoder för eld och rörelse. För soldaterna som har fältdygn ute på Bodens södra skjutfält har morgonen börjat redan innan gryningen. Tältförläggningen är riven och nedpackad och all utrustning fördelad i ryggsäckar och plastpulkor. Soldaterna är extra noga med att inte bli blöta, ett trick är att byta strumpor ofta, redan innan de känns fuktiga på foten.

Uthållighet

Transportmedlet för soldaterna på eldledningsplutonen är skidor. Vikten på packningen varierar men är under sommartid uppe i 60-70 kilo fördelat i stridsvästen och ryggsäcken. Att det finns snö underlättar, då den kan smältas ner och gör att soldaterna slipper bära med sig sitt eget vatten.
– Våra soldater måste ha lång uthållighet och det är en förmåga vi tränar upp under flera år, säger övningsledaren Fredrik Hallström.
Han får medhåll av sin plutonchef Andreas Landerstedt som tillägger,
– Förmågan att nyttja utrustningen blir bättre med övning.

Soldaten Dick Alvarsson har tränat i vintermiljö sedan sin grundläggande militärutbildning 2011. Trots det känner han att det finns mycket kvar att lära.
– Vinter är alltid vinter, det behöver övas för att det är svårt, säger han. Alvarsson beskriver att han fokuserar på att förbättra små detaljer i varje utförande.

– Blixtlås höger, ropar gruppchefen och hela gruppen repeterar blixtlås höger! Det gäller att veta sin uppgift när gruppen framrycker, det kan vara framåt, i sidled eller bakåt.

Krävande

Under fältdygnen har soldaterna övat sin personliga färdighet att fungera i gruppen, finslipa stridsgrupperingsformer och få in en säker och bra skjutfärdighet kopplat till hur de rör sig som grupp.
– Det krävs mycket av personalen vid eldledningsplutonen, de ska bära med sig all utrustning som mat, batterier, eldlednings- och observationsinstrumentet, EOI, och så vidare. De ska initialt klara sig tre dygn, men målsättningen längre fram är att klara sig sju dagar oberoende av väder och årstid, det är en hård tjänst, säger Andreas Landerstedt.

Efter första fältdygnet har den nya soldaten Oliver Greiff konstaterat att vintertjänsten är krävande,
– Jag behöver mer vätska, tillföra mer energi än tidigare, byta strumpor ofta, och helt enkelt stålsätta mig för att verka i den här miljön.