Arbetar för säkerhet i Afghanistan

Säkerhet har många dimensioner. För afghaner handlar det om att kunna göra det de flesta i västvärlden tycker är helt naturligt.

Som lättrörlig militärrådgivare är det skönt att skapa överblick. Timo Mellin och Bengt njuter av utsikten över Kabul och levererar samtidigt uppskattat vatten till polisens postering på den så kallade ”TV Hill”.
Som lättrörlig militärrådgivare är det skönt att skapa överblick. Timo Mellin och Bengt njuter av utsikten över Kabul och levererar samtidigt uppskattat vatten till polisens postering på den så kallade ”TV Hill”. Foto: Försvarsmakten
SRSG (Special Representative och chef för UNAMA) Jan Kubis och Bengt diskuterar valfrågor vid ett möte på Unicef i Kabul.
SRSG (Special Representative och chef för UNAMA) Jan Kubis och Bengt diskuterar valfrågor vid ett möte på Unicef i Kabul. Foto: Försvarsmakten
Som lättrörlig militärrådgivare är det skönt att skapa överblick. Timo Mellin och Bengt njuter av utsikten över Kabul och levererar samtidigt uppskattat vatten till polisens postering på den så kallade ”TV Hill”. Foto: Försvarsmakten
SRSG (Special Representative och chef för UNAMA) Jan Kubis och Bengt diskuterar valfrågor vid ett möte på Unicef i Kabul. Foto: Försvarsmakten

I Unama (United Nations Assistant Mission in Afghanistan) finns en kompetent grupp militärrådgivare som leds av den svenske brigadgeneralen Bengt Nylander. De har till uppgift att stödja utvecklingen av denna vardagssäkerhet.

Huvudsakligt fokus för Bengt och hans team ligger just nu i att skapa bästa möjliga förutsättningar för presidentvalet 2014. De flesta aktörer i landet har intresse i att afghanerna kan genomföra ett säkert och kontrollerat val. Grunden för detta skapas genom afghanskt ansvar och stöd av säkerhetsarbetet med representanter för de afghanska säkerhetsstyrkorna och det afghanska försvarsdepartementet. Därutöver har Isaf (International Security Assistance Force) en viktig roll med yttre säkerhet, underrättelser och logistik att fylla.

Valsedlar och säkerheten kring produktionen och leverans av dessa planeras. Röstkort för de röstberättigade ska skapas och platserna för detta arbete måste skyddas. Dessutom skall de kommande presidentkandidaterna kunna genomföra ett politiskt kampanjarbete innan den stora utmaningen kring valdagen uppstår. I ett land utan folkbokföring med religiösa restriktioner och explosionsvillig opposition blir detta en utmaning.

Uppföljningsresor viktiga

Regelbundet gör Bengt och hans team uppföljningsresor till de olika regionerna. Vid dessa resor diskuteras implementering av relevanta säkerhersstrukturer, ansvar och den fortsatta planeringen. Till stöd för detta arbete rapporterar militarrådgivare runt om i Afghanistan direkt till Bengt om hur säkerheten vid valförberedelserna utvecklas i deras provins.

– Säkerheten kommer att vara tillräcklig bra vid valet… utmaningen blir att övertyga afghanen varför det är värt att rösta, detta är en i huvudsak politisk utmaning, säger Bengt.