Välkommen till ett andra hem

Något att göra. Någon att prata med. En plats att umgås. Ett soldathem erbjuder inga sängplatser, men i stort sett allt annat man kan behöva för att känna sig som hemma. Det är en plats där man kan slappna av och bara vara tillsammans med sina kamrater. Och nu finns det ännu bättre förutsättningar för detta i Kvarn när de nya lokalerna invigts.

Anna Lidborg och Ann-Helen Broomé jobbar på Soldathemmet. Vecka fem kommer flera hundra rekryter och kadetter till Kvarn för att utbilda sig. Då får de en introduktion i vad Soldathemmet erbjuder och bjuds dessutom på Ann-Helens hembakade fika. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Landshövdingen i Östergötland Elisabeth Nilsson invigde Soldathemmet genom att klippa det blågula bandet.
Landshövdingen i Östergötland Elisabeth Nilsson invigde Soldathemmet genom att klippa det blågula bandet. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Landshövdingen i Östergötland Elisabeth Nilsson invigde Soldathemmet genom att klippa det blågula bandet. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

– Det här ett projekt som pågått länge och det känns väldigt skönt att det äntligen är klart, säger Anna Lideborg som jobbar som föreståndare på Soldathemmet. Vi har nu nästan dubbelt så mycket plats för att kunna ta emot alla som vill komma till oss på kvällarna för att umgås och bara vara. Det var trångt förut.

En viktig plats att skapa sammanhang

Landshövdingen i Östergötland Elisabeth Nilsson klippte det traditionella bandet och förklarade Soldathemmet invigt.
– Ett Soldathem är en otroligt viktig plats för att kunna ge våra soldater ett bra bemötande och en känsla av ett hem hemifrån. Det är bra för den enskilde och för Försvarsmaktens fortsatta utveckling.  Det intryck man får med sig från första början är det man bär med sig framöver i sin fortsatta yrkesutövning, sa landshövdingen i sitt invigningstal.

Föreståndare Anna Lideborg kan inte annat än att hålla med.
– Vi finns för att ge alla som jobbar och utbildar sig här en möjlighet till ett socialt sammanhang här utanför arbetstid. Vi ligger lite avlägset så det är väldigt viktigt att vi erbjuder något att göra så att tiden man spenderar här blir rolig rakt igenom. Nu har vi möjlighet att ta emot alla. I Kvarn finns så många delar av Försvarsmakten och både P 4, Helikopterflottiljen och Markstridsskolan har ju soldater och kadetter som genomför utbildning här så behovet att utvidga lokalerna har varit stort.

Och det finns mycket att göra. Bland annat kan den som har musikintresse använda sig av replokalen där man hittar diverse instrument att låna. Det finns utöver detta biljardbord, airhockey, bastu, speldatorer, tillgång till internet och tv-spel, och ett riktigt stort bibliotek där de flesta kan hitta något de gillar. Allt utan kostnad.

Någon att prata med

Utöver att erbjuda underhållning finns även personalen där för den som känner behovet att bara prata med någon, om allt mellan himmel och jord.

– Vi har tystnadsplikt och finns här för den som behöver oss, fortsätter Anna. Det kan ju handla om allt från att det är en ny situation man befinner sig i när man rycker in för att genomföra grundläggande militär utbildning (GMU), eller om man har det lite extra jobbigt hemma. Det spelar ingen roll. Vi finns här och alla är välkomna.

Samarbete med Försvarsmakten

Soldathem finns runt om i Sverige och drivs som en stiftelse. Representanter från P 4, Markstridsskolan och Helikopterflottiljen sitter med i styrelsen och samarbetet är mycket nära och väl fungerande.

– Vi har alltid haft ett väldigt bra samarbete med Försvarsmakten och en öppen dialog om behov och förutsättningar. Försvarsmakten närvarar alltid vid våra möten och det bidrar till att vi har en stark gemensam insyn i varandras verksamhet och en förståelse för varandras behov. Det gör att vi kan erbjuda bra lösningar till våra soldater, kadetter och officerare, avslutar Anna.

Om du vill veta mer om Soldathemmet i Kvarn kan du gå in på deras hemsida, www.soldathem.org. Där finns information om bland annat aktiviteter och öppettider.