Snö, kyla och dova marschsteg – Det är dags för Högvakt!

Efter några veckors intensiv träning är Fjärde sjöstridsflottiljen äntligen på plats vid Stockholms slott. Det är årets första Högvaktspass av två, men även första gången för flera av sjömännen och officerarna.

Delar av Högvaktsstyrkan som ska bevaka det Kungliga slottet den närmaste tiden. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Vicekorpral Joakim Åkesson var nöjd med flottiljens insats under vaktavlösningen.
Vicekorpral Joakim Åkesson var nöjd med flottiljens insats under vaktavlösningen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Marininspektören Jan Thörnqvist och flottiljchefen Jonas Wikström under ceremonin.
Marininspektören Jan Thörnqvist och flottiljchefen Jonas Wikström under ceremonin. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Victor Hedlund ur HMS Kullen.
Victor Hedlund ur HMS Kullen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Vicekorpral Joakim Åkesson var nöjd med flottiljens insats under vaktavlösningen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Marininspektören Jan Thörnqvist och flottiljchefen Jonas Wikström under ceremonin. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten
Victor Hedlund ur HMS Kullen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/ Försvarsmakten

Sedan mitten på december har flottiljen förberett sig inför Högvakten, och i onsdags var det dags att bege sig mot slottet för att ta över ansvaret från Ledningsregementet. Årets Högvaktsstyrka består av officerare och sjömän ur 41.korvettdivisionen, 42.minröjningsdivisionen, samt 43.underhållsdivisionen.

Under vaktavlösningen fanns bland annat flottiljchefen, Kommendör Jonas Wikström och Marininspektören, Konteramiral Jan Thörnqvist på plats för att delta under ceremonin.

Trots snö, kyla och det hala väglaget var humöret på topp och förväntningarna likaså. Men i luften kunde man känna en viss oro bland sjömännen och officerarna eftersom alla moment måste klaffa för att det ska vara snyggt och koordinerat, vilket inte alltid är så lätt. Det är sällan flottiljen övar exercis, men det var inget som märktes under pågången.

Joakim Åkesson, som till vardags är systemtekniker På HMS Sundsvall är en av de som går Högvakt för första gången.

– Det är jättekul och det känns skönt att vi äntligen går på. Känner att vi har övat tillräckligt och att vi är klara för det här, säger han.

Joakim har dessutom tilldelats befattningen som avlösningsförare som innebär att han leder sin avlösning/grupp, runt slottet samt ser till att gruppen löser sina uppgifter.

– Det är otroligt roligt att känna hur man med utökat ansvar, hur litet det än må vara, växer som person. Vad som kanske är mest inspirerande, är att se hur gruppen som helhet utvecklas och hur alla drar sitt strå till stacken för att vi tillsammans ska bli så bra som möjligt, säger han.

Eftersom Stockholms Slott är ett skyddsobjekt innebär det att man genomför olika bevakningsuppgifter och därför läggs stor vikt på att fräscha upp skyddsvaktskunskaperna innan man går på. Högvaktsstyrkan har övat extra mycket på att hantera sina vapen, varit ute på skjutbanan, haft repetition av olika lagar och förordningar samt övat inför olika scenarier som kan uppstå. Allt för att hålla slottet så tryggt som möjligt under deras pass.

– Med vår goda stämning och stora vilja att visa upp vår bästa sida, kommer flottans Högvakt att bli en av årets höjdpunkter vid det Kungliga slottet. Vi har gott om vind i seglen, säger Joakim Åkesson.