Övning Red Flag har startat

Idag börjar flygövningen Red Flag där 172:a stridsflygdivisionen från F 17 deltar. De första uppdragen har redan planerats under 48 timmar, och all utrustning som var med från Sverige har satts upp och testats.

Övning Red Flag 2013 har startat. Foto: F 17/Försvarsmakten

Sverige deltar med åtta JAS 39 Gripen bland det totalt 119 flygplan som ingår i övningen. Red Flag pågår i två veckor och hålls omväxlande vid Nellis Air Force Base i Nevada och Eielson Air Force Base i Alaska.

Det är svårt att överblicka hur stor övningen egentligen är. Bland de 119 flygplanen finns allt från stora tankflygplan till små flygräddningshelikoptrar. Totalt övas 17 olika flygande enheter. De flesta enheter är från värdnationen USA men också en vardera från Nederländerna och Singapore med F-16 flygplan, Förenade Arabemiraten med Mirage 2000 och så Sverige med JAS 39 Gripen C.

”Spioner på basen”

Själva flygplanen är bara ett element i övningen, där de röda styrkorna – fienden – består av F-15 och F-16 flygplan, andra hot som måste klaras av är varnings- och störningsresurser samt luftvärnsmissiler. Dessutom finns ett så kallat ”Information Operations Agressor Team” inne på Nellis Air Force Base. De utgör en grupp som spelar spioner och som med alla medel försöker komma åt känslig information. Det kan till exempel vara dokument som ligger framme, mobiltelefonsamtal och datatrafik som avlyssnas eller något som sägs i matkön.

Säkerheten främst

Övningen är så realistisk att biträdande chefen för Red Flag, som tillbringade hela söndagen med att briefa de 2700 personerna som ska övas, vid flera tillfällen kände sig tvungen att poängterade att det är just en övning. Realistisk, men ingen får tumma på säkerheten. Lika många som kom till övningen ska också åka härifrån poängterade han.