Lättare än vanligt

Ubåten är marinens slagkraftigaste enhet. Den är bestyckad med tunga och lätta torpeder för att anfalla och försvara sig i undervattensläge. När ubåten går i ytläge måste man dock förlita sig på besättningens färdighet med eldhandvapen. Under de senaste veckorna har besättningen på HMS Halland bytt om från blått till grönt för att ge sig ut på skjutbanan.

Löjtnant Kristofer Bengtsson agerade skjutledare under HMS Hallands skjutövning. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Förste sergeant Jakob Gunnarsson bekämpar angriparen.
Förste sergeant Jakob Gunnarsson bekämpar angriparen. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
– Håll ihop knäna och förflytta dig med små, korta steg för att hålla ihop träffbilden, säger löjtnant Kristofer Bengtsson.
– Håll ihop knäna och förflytta dig med små, korta steg för att hålla ihop träffbilden, säger löjtnant Kristofer Bengtsson. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Godkänd träff
Godkänd träff Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Förste sergeant Jakob Gunnarsson bekämpar angriparen. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
– Håll ihop knäna och förflytta dig med små, korta steg för att hålla ihop träffbilden, säger löjtnant Kristofer Bengtsson. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Godkänd träff Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

– I färdigställningen … ladda … ELD! … HAN ÄR UPPE IGEN, skriker skjutledaren löjtnant Kristofer Bengtsson. Fyra skyttar skyndar sig att ladda om sitt vapen och avlossa en ny salva mot pappfigurerna några meter framför dem.

I momentet ska skyttarna vända sig höger och vänster för att sedan snabbt bekämpa motståndaren framför dem. Som ett litet överraskningsmoment gör den förmodat bekämpade motståndaren en ny ansats och skyttarna måste agera snabbt.

– I dag håller på vi med repetitionsutbildning för en av våra ubåtsbesättningar för att de ska klara Försvarsmaktens kompetensprov under året. Vi måste kunna hantera eldhandvapen för att kunna försvara oss på land men även till sjöss, säger skjutledaren löjtnant Kristofer Bengtsson.

Tillsammans med skjutledaren beger sig skyttarna fram till pappfigurerna för att markera.

– Det har gått över förväntan. Det är kul att se att kunskaperna sitter i ryggmärgen även om det var länge sedan några av oss gjorde vår grundutbildning, säger Kristofer Bengtsson.

De svenska ubåtarna använder eldhandvapen för eget skydd till sjöss när de går i ytläge och vid vakttjänst till kaj. För att bli godkänd i sin befattning ombord måste varje enskild besättningsmedlem genomföra utbildning och godkännas med de eldhandvapensystem som förekommer ombord. Det är även ett krav för att tilldelas facktecknet för ubåtspersonal.

– Jag har precis kommit till fartyget och ska ut och åka för första gången om några veckor. Det ska bli spännande. Jag vet inte i vilken utsträckning jag kommer komma i kontakt med vapnen ombord men det är något alla måste kunna, säger förste sergeant Jakob Gunnarsson, nyblivet motorbefäl.

Det är onsdag förmiddag i januari. Den mesta snön har smält till följd av de senaste dagarnas milda väder. Nu har det blivit rått i luften och mitt under övningen börjar regnet plötsligt att falla ned från himlen. Det är ännu långt kvar innan alla moment är färdiga.
– Tja, det är ju tur att det inte finns något dåligt väder, säger Kristofer Bengtsson med ett skratt.