Avslutning på Förberedande militär utbildning

Tio veckor har gått och de sitter för sista gången i samlingssalen och lyssnar på kompanichefen.– Jag har sett en hel del goda prestationer, framför allt i fält. Det är bra egenskaper för alla er som vill gå vidare hos oss, säger Daniel Andersson när han håller sitt avslutningstal till eleverna som genomfört Förberedande militär utbildning på P 4.

Ava Atroshi, en av de som sökt vidare till GMU, blev utsedd till bäste elev på sin pluton. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Kompanichefen gjorde en återblick på de tio veckorna och kunde konstatera att både eleverna och han lärt sig en hel del.
Kompanichefen gjorde en återblick på de tio veckorna och kunde konstatera att både eleverna och han lärt sig en hel del. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Kompanichefen gjorde en återblick på de tio veckorna och kunde konstatera att både eleverna och han lärt sig en hel del. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Hösten 2012 var den historiska inryckningen, närmare bestämt den 19 november. Då kom 104 deltagare till regementet för att få chansen att prova på vår verklighet. De var här för att delta i Förberedande militär utbildning, FMU. Nu tio veckor senare är det 81 av deltagarna som har genomfört hela utbildningen.

– Vi kan vara överens om att allt inte har varit smärtfritt. Vi tar med oss de erfarenheterna så det kan bli ännu bättre. Och jag hoppas ni tar med er det ni har lärt er här, en del kan ni ha nytta av hos andra arbetsgivare, fortsatte Daniel Andersson.

Det är första gången Försvarsmakten, tillsammans med Arbetsförmedlingen, anordnat en utbildning som vänder sig till människor med kompetens från olika språk och kulturer. Under sina veckor här har deltagarna fått prova på Försvarsmaktens verksamhet och samtidigt getts möjlighet att komplettera sina gymnasiebetyg. Sjukvård, brandövning och livet i fält är några exempel på vad deltagarna fått prova på under utbildningen.

Utbildningen har genomförts samtidigt vid fyra olika förband i Sverige. Ett av dem har varit Skaraborgs regemente, P 4 i Skövde. De övriga förband som anordnat utbildningen är Norrbottens regemente, I 19 i Boden, Luftvärnsregementet, Lv 6 i Halmstad och Sjöstridsskolan, SSS i Karlskrona.

En del av Försvarsmaktens verksamhet sker utanför Sveriges gränser och därför behövs medarbetare som kan bidra med kompetens inom olika språk och erfarenhet från andra kulturer, vilket man nu har möjlighet att få fler med.
– Jag är redan igång och studerar vidare men har också sökt GMU, säger Ava Atroshi.
Och det är han inte ensam om. På en av plutonerna var det 20 av 35 som skickat in ansökan till GMU, så några kommer säkert ses igen.