Skjutvecka i skärgårdsmiljö

En del i soldattjänsten är att upprätthålla de kunskaper som man har skaffat sig. Kunskaparna omfattar allt ifrån den egna huvudtjänsten till att upprätthålla den personliga färdigheten som soldat. Detta gäller allt vi gör, från fysisk träning till att kunna juridiken som styr vår verksamhet.

Skjutning i skärgårdsmiljö ger viktig träning Foto: Säkspanplut/Försvarsmakten
Kulspruteskyttarna fick bra träning i vapensystemet
Kulspruteskyttarna fick bra träning i vapensystemet Foto: Säkspanplut/Försvarsmakten
Det kan blåsa hårda vindar vid kusten vilket försvårar skjutningen
Det kan blåsa hårda vindar vid kusten vilket försvårar skjutningen Foto: Säkspanplut/Försvarsmakten
Kulspruteskyttarna fick bra träning i vapensystemet Foto: Säkspanplut/Försvarsmakten
Det kan blåsa hårda vindar vid kusten vilket försvårar skjutningen Foto: Säkspanplut/Försvarsmakten

Vapenkunskapen är så klart en av de absolut viktigaste delarna och det är viktigt att man håller både handgrepp, vapenkunskaper och säkerhet färskt i minnet. Därför åkte delar ur 132 säkerhetskompani sjö, ut i skärgården för att där öva befattningsspecifikt på sina respektive vapensystem.

Viktigt att öva i rätt miljö

Då vi måste följa gällande bestämmelser på skjutbanan inom Göteborgs garnison så är det svårt att få till skjutningar med alla vapensystem där. Därför är det väldigt bra och viktigt att vi kan komma ut i vårt rätta element och genomföra enklare skjutningar i skärgården. Den naturliga miljö där vi verkar och finns i. Under veckan visade sig Göteborgs skärgård från sin bästa sida. Ett lätt snöfall på morgonen som sprack upp och blev en härligt krispig dag med 10 minusgrader, solsken och ett drygt decimetertjockt snötäcke på den redan svårframkomliga blockterrängen.

Den här gången var det prickskyttarna och kulspruteskyttarna som fick öva på olika avstånd och med olika förutsättningar. Våra prickskyttar sköt på avstånd upp till 600 meter med goda resultat. Vinden i skärgården skiljer sig jämfört med den i skogen, det blåser i regel betydligt mer vid kusten. Detta gjorde skjutningarna till en riktig utmaning när man kom upp på långa avstånd. Kulspruteskyttarna fick chansen att öva olika skjutmoment med olika svårighetsgrader. De övade de olika handgreppen samt eldexercis i gruppen.

Ett saligt leende på skyttarnas läppar efter dagarna vittnade om att det hade varit mycket bra dagar i understödets tecken. Gruppcheferna på kompaniet passade dessutom på att utbilda sig och skjuta med våra hagelgevär. En kompetens som tidigare inte fanns på grupperna. Som avslutning sköts det en verkansförevisning på bland annat ett par skyddsglasögon av modell 07. Så till alla tvivlare där ute kan vi meddela att på 6 meters avstånd så höll glasögonen för en hagelskur. Därför är det också viktigt att alla kollegor, borta på insats såväl som hemma, använd era skyddsglasögon!

Det genomförs emellanåt förevisningar under utbildningen med syfte att fördjupa och stärka kunskapen om de olika vapensystemens verkan. Inte minst är det viktigt att förstå varför försvarsmakten har så omfattande regler gällande vapenhantering både vad gäller skyddsutrustning, skjutning och säkerhet.

Sammanfattnigsvis har det varit en bra övningsvecka för oss.

 

Sergeant Roth, säkerhetsspaningsplutonen