Positivt återseende

”Alla är så trevliga, det märks en stor skillnad mot när jag gjorde lumpen”, det säger Mattias Grubbström från Piteå. Han är tillbaka på Artilleriregementet för första gången sedan lumpen, nu med en målsättning att klara testerna och bli tidvis tjänstgörande soldat.

Gustav Raattamaa, Mattias Grubbström och Joakim Wik testar sin styrka. Här under första momentet push-ups. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Testledaren Jan-Erik Matti gläds med Joakim Wik som fick ett godkänt resultat på momentet upphopp, där personen ska hoppa rakt upp och vara över 50 centimeter ovanför marken.
Testledaren Jan-Erik Matti gläds med Joakim Wik som fick ett godkänt resultat på momentet upphopp, där personen ska hoppa rakt upp och vara över 50 centimeter ovanför marken. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Det är en bra stämning under de fysiska testerna och till en början är magövningarna lätt, och Gustav Raattamaa från Kiruna utför momentet utan problem.
Det är en bra stämning under de fysiska testerna och till en början är magövningarna lätt, och Gustav Raattamaa från Kiruna utför momentet utan problem. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Svetsaren Mattias Grubbström från Piteå tar i för att klara sina sitt-ups.
Svetsaren Mattias Grubbström från Piteå tar i för att klara sina sitt-ups. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Testledaren Jan-Erik Matti gläds med Joakim Wik som fick ett godkänt resultat på momentet upphopp, där personen ska hoppa rakt upp och vara över 50 centimeter ovanför marken. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Det är en bra stämning under de fysiska testerna och till en början är magövningarna lätt, och Gustav Raattamaa från Kiruna utför momentet utan problem. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Svetsaren Mattias Grubbström från Piteå tar i för att klara sina sitt-ups. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

Svetten lackar på sex personer i gymnastikhallen på Artilleriregementet. Skratten varvas med högljudda stön och uppmuntrande rop att kämpa på. De är alla här av samma anledning.  Värnplikten var en tid de minns med glädje och vill gärna tillbaka till den gemenskapen. Tack vare systemet med tidvis tjänstgörande soldater får de nu en möjlighet att tjänstgöra ett antal dagar per år. Under hela vecka 50 testar Artilleriregementet intresserade personer som vill tjänstgöra som soldater på deltid. Testpersonerna kommer från hela landet och är i snitt mellan fem till tio personer per dag. För svetsaren Mattias Grubbström från Piteå är det just gemenskapen som lockar:
– Vi är två stycken från Piteå här idag men det är gemenskapen med mina gamla lumparkompisar som gjort att jag sökt. Jag hoppas jag klarar testerna så jag kan komma på övning, det ska verkligen bli kul att göra någonting annat än att bara svetsa hela dagarna, säger Mattias.

Testdagen består av en medicinsk undersökning, och att fylla i registerkontroll samt ett fysiskt moment där deltagarna får springa i åtta minuter och byta riktning varje gång en inspelad signal ljuder - så kallat beep-test. Efter det får de presumtiva soldaterna testa Försvarsmaktens multitest som handlar om styrka. Det är uppdelat i fem moment, push-ups, sit-ups, upphopp, rygghäng och armhäng.
– Jag är faktiskt riktigt nervös, jag är mera explosiv och inte så uthållig, säger Joakim Wik, han arbetar tillvardags som personlig tränare i Stockholm och vill verkligen få ett bra testresultat.

Joakim gjorde värnplikten på A 9 och har en önskan att byta yrke till soldat,
– Om jag trivs i Boden som tidvis soldat tänker jag söka som kontinuerlig och flytta upp, därför är det perfekt för mig att få möjligheten att pröva först som tidvis.

Kirunabon Gustav Raatamaa är glad att vara på plats, förra gången han skulle testas som tidvis soldat hade han brutit nyckelbenet när han körde motocross. 
– Det ska bli kul med variation i vardagen och för mig passar det perfekt att göra ett antal dagar per år. Idag är vi två här som gjorde lumpen samtidigt och jag vet att det är flera som sökt och det är främst gemenskapen som gjort att jag vill tillbaka till A 9, säger Gustav.

Hemma i Kiruna jobbar han som elektriker i gruvan och tjänar för bra för att byta jobb på heltid, däremot önskar han att bli godkänd som tidvis soldat och få komma fort på övning under 2013.
– Jag trivdes under värnplikten och tycker att det var en bra grej att göra lumpen, det är synd att den tagits bort för alla. Förhoppningsvis kan jag bli drivmedelssoldat och får komma tillbaka några dagar per år, vilket passar perfekt för jag har ledigveckor från gruvan, säger Gustav.