”Jag är så stolt över er”

Fredagen den 14 december premierades den 23:e svenska afghanistanstyrkan med Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Afghanistansoldaterna möttes av varma applåder från ett tusental åskådare och anhöriga på den snöbeklädda innergården på Armémuseum i Stockholm.– Det är skönt att vara hemma igen med det här gänget, vi har haft en fantastisk förbandsanda och gemenskap, sa Robin Nordberg, soldat i skyttekompaniet Romeo Lima.

”Ni är ett fantastiskt gäng, jag är så stolt över er och den insats ni gjort” sa en nöjd Torbjörn Larsson, chef för FS 23. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Jag älskar det här jobbet och jag ska söka officersprogrammet så fort som möjligt” sa Robin Nordberg.
”Jag älskar det här jobbet och jag ska söka officersprogrammet så fort som möjligt” sa Robin Nordberg. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson medaljerade soldater på Armémuseum fredagen den 14 december.
Överbefälhavare Sverker Göranson medaljerade soldater på Armémuseum fredagen den 14 december. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Jag älskar det här jobbet och jag ska söka officersprogrammet så fort som möjligt” sa Robin Nordberg. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson medaljerade soldater på Armémuseum fredagen den 14 december. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Det har nu gått nästa två veckor sedan FS 23 lämnade över ansvaret till den nya styrkan FS 24 i Mazar-e-Sharif. Tiden efter soldaterna kom hem till Sverige har fyllts av ett ganska späckat hemkomstprogram med bland annat samtal, provtagningar, föreläsningar och utvärderingar. Hemkomstverksamheten leds numera av det förband som ansvarade för att sätta upp styrkan, i FS 23:s fall Norrbottens regemente. Tidigare Armétaktiska staben haft ansvaret för hemkomstverksamheten.

Solen skiner över FS 23

Överlämningen i Afghanistan skedde i strålande decembersolsken där överste Michael Claesson tackade sin föregångare Torbjörn Larsson för de senaste sex månaderna. Och solen är tydligen något som styrkan har med sig när den även idag visade sin tydliga närvaro när den sken över soldaterna under medaljceremonin på Armémuseum. Och chefen för FS 23, överste Torbjörn Larsson sken också i kapp med solen denna dag.
– Ni är ett fantastiskt gäng, jag är så stolt över er och den insats ni gjort. Vi har haft det mycket tufft där nere. Men med vår förbandsanda och gemenskap i ryggen har vi kunnat bibehålla lugnet och lösa våra uppgifter på ett mycket bra sätt, sa Torbjörn Larsson när han tackade sina soldater och officerare.

Försvarsminister Karin Enström visade i sitt tal sin uppskattning för soldaternas insatser.
– Jag vill framföra regeringens tack till er och era anhöriga, ni har gjort ett fantastiskt arbete, sa Karin Enström.

Officersutbildning i sikte

Skyttesoldaten Robin Nordberg från Boden har nu avslutat sin andra insats i Afghanistan och har nu siktet inställt på att utbilda sig till officer. Han poängterar också hur viktig den gemenskap och anda som präglat förbandet är.
– Vi har haft ett otroligt äventyr tillsammans under två år. Det började med Nordic Battlegroup 2011 och fortsatte in i FS 23. Vi känner varandra innan och utan och det är en just gemenskap och kamratskap som är en av de viktigaste orsakerna till att jag vill fortsätta med det här. Jag älskar det här jobbet och jag kan tänka mig att det är ännu bättre att vara officer så nu ska jag söka officersprogrammet så fort som möjligt, berättar Robin Nordberg.

Stämningsfullt

Efter att överbefälhavaren Sverker Göranson, försvarsmaktens insatschef Anders Silwer och arméinspektören Anders Brännström delat ut medaljerna framförde fältartisterna, på förbandets begäran, Tommy Körbergs ”Stad i ljus”. Med solen som sken från en närmast klarblå himmel och hela FS 23 som stämde upp i allsång blev det en mycket stämningsfull inramning och avslutning på ceremonin.