Hemma för att stanna

Nu har Fjärde sjöstridsflottiljen fått sin första Visbykorvett. Fartyget är av Visbyklassen i version fem som nu ingår i bägge sjöstridsflottiljerna och utgör ett värdefullt tillskott för hela Marinen.

Flottiljens senaste tillskott, HMS Visby version 5. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Fanvakten skyldrar gevär medan Visby lägger till.
Fanvakten skyldrar gevär medan Visby lägger till. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
En stolt flottilj chef som tar emot fartyget med besättningen
En stolt flottilj chef som tar emot fartyget med besättningen Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Fanvakten skyldrar gevär medan Visby lägger till. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
En stolt flottilj chef som tar emot fartyget med besättningen Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten

– Välkomna till Berga, ni är efterlängtade, sa Jonas Wikström.

Det var en förväntansfull och glad flottiljchef som ställde upp med flottiljens högvaktsstyrka för att ta emot HMS Visby. Ceremonin var kort och informell men av stor betydelse. Förutom flottiljcheferna och fartygschefen fanns på plats även Anna-Karin Broth, chef för 41.korvettdivisionen, där HMS Visby kommer att ingå.

2013 kommer att bli ett år fyllt av insatser och övningar och HMS Visby är nu redo att ingå i förbandsverksamheten, något som många har längtat efter.

 

HMS Visby (K31) är den första korvetten av Visbyklassen med smygteknik som togs fram av Försvarets materielverk. Hon byggdes i kolfiber som är en av hemligheterna bakom smygtekniken som gör den omagnetiskt och svårupptäckt. Hon har även sensorer och vapensystem med långa räckvidder. För självförsvar samt för strid på kortare avstånd finns en 57 millimeters allmålspjäs.