Hemkomstceremoni med anhöriga i fokus

Det blev en lite annorlunda hemkomstceremoni när det skyttekompani från Skaraborgs regemente som tjänstgjort i Afghanistan det senaste halvåret välkomnades hem av regementet och sina anhöriga. Förutom ett traditionsenligt mottagande med fanvakt och tal så delade kompaniet själva ut medaljer till sina anhöriga för den insats som, även de, gjort under tiden.

Med musikkår och fanvakt hälsades skyttekompaniet välkomna hem Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
I de tal som hölls så lades stor vikt vid den insats de anhöriga gör när deras familjemedlemmar åker iväg på mission. Skyttekompaniets soldater delade även ut medaljer till sina anhöriga.
I de tal som hölls så lades stor vikt vid den insats de anhöriga gör när deras familjemedlemmar åker iväg på mission. Skyttekompaniets soldater delade även ut medaljer till sina anhöriga. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
I Afghanistan insåg jag hur mycket mina anhöriga hemma i Sverige betyder för mig. Den som har betytt extra mycket för mig är min flickvän Matilda, sa Björn Håkansson i sitt frieri.
I Afghanistan insåg jag hur mycket mina anhöriga hemma i Sverige betyder för mig. Den som har betytt extra mycket för mig är min flickvän Matilda, sa Björn Håkansson i sitt frieri. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
I de tal som hölls så lades stor vikt vid den insats de anhöriga gör när deras familjemedlemmar åker iväg på mission. Skyttekompaniets soldater delade även ut medaljer till sina anhöriga. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
I Afghanistan insåg jag hur mycket mina anhöriga hemma i Sverige betyder för mig. Den som har betytt extra mycket för mig är min flickvän Matilda, sa Björn Håkansson i sitt frieri. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Under ledning av Jesper Sparre har skyttekompaniet tjänstgjort i den FN-ledda Isaf-styrkan i Afghanistan i sju månader. På hemmaplan har anhöriga väntat på att få hem sina nära och kära.

”Det finns tillfällen då stora ord inte är rätt. Detta är inte ett sådant tillfälle.” Så inledde chefen för Skaraborgs regemente, överste Fredrik Ståhlberg, sitt tal till de drygt hundratalet soldater som välkomnades hem efter sin insats i Afghanistan.

– Det har sagts att Afghanistan är något som inte bara görs på 6-7 månader, utan att alla soldater bär med sig Afghanistan för alltid. Afghanistan är också något som alla i familjen bär med sig, sade Fredrik Ståhlberg

Han lyfte också att kompaniet och den svenska insatsen i stort har gjort skillnad i Afghanistan. Sverige har haft personal på plats i landet sedan 2001 och regementschefen belyste de förändringar och förbättringar som skett i det afghanska samhället sedan starten på insatsen.

– Vi har förutsättningar och möjligheter i Sverige som alla tar för givet. Förutsättningar och möjligheter som afghanerna knappt kan föreställa sig. Ett liv som de offrar sina liv för att uppnå. Ett liv i utveckling av samhället. Ett liv som ni ytterst med ert liv som insats har bidragit till att utveckla. Det är den yttersta av uppoffringar. Ni har med mod, kamratskap och vilja genomfört era uppgifter, och ni som är anhöriga har bidragit till och stött denna uppoffring. 

Skyttekompaniets chef, Jesper Sparre, höll även han ett tal där han tackade både kompaniets anhöriga såväl som regementet för det stöd de fått under insatsen. Hans tal avslutades med att de soldater i kompaniet som hade anhöriga på plats gick upp på läktaren och delade ut medaljer till dessa.

– Ni på hemmaplan förtjänar att uppmärksammas för det stöd ni har gett och fortsätter och ge trots den oro ni måste känna, sade Jesper.

Den största skillnaden gentemot de traditionella hemkomstceremonierna var när plutonssergeanten Björn Håkansson tog mikrofonen. Även han tackade sina anhöriga för det stöd han fått för sitt yrkesval och sitt arbete i Afghanistan. Han riktade sitt tack speciellt till sin flickvän Matilda Eliasson. Björns tal avslutades med att han föll på knä inför alla friade till sin Matilda som överraskat svarade ja och gav sin framtida make en kyss.