Att återgå till vardagen

I torsdags kom den andra vändan med soldater från Afghanistan hem till Boden, totalt var det cirka 80 soldater från FS 23. Personal från både HR-centrum och I 19 fanns på plats för att ta emot de och ge stöd i form av samtalsledare och psykologer.

Robin Nordgren berättar att mycket har hänt under hans tid i Afghanistan som han inte har berättat för familjen, mest för att han inte vill oroa någon i onödan. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Caroline Jansson och Björn Kjellman från Arbetsmiljöavdelning  (HR Centrum) kontrollerar namnlistorna inför samtalen.
Caroline Jansson och Björn Kjellman från Arbetsmiljöavdelning (HR Centrum) kontrollerar namnlistorna inför samtalen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Robin Nordgren tillsammans med kollegorna Andreas och David njuter av att vara hemma igen.
Robin Nordgren tillsammans med kollegorna Andreas och David njuter av att vara hemma igen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Alla soldater tilldelas en förtjänstplakett vid hemkomsten
Alla soldater tilldelas en förtjänstplakett vid hemkomsten Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Caroline Jansson och Björn Kjellman från Arbetsmiljöavdelning (HR Centrum) kontrollerar namnlistorna inför samtalen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Robin Nordgren tillsammans med kollegorna Andreas och David njuter av att vara hemma igen. Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten
Alla soldater tilldelas en förtjänstplakett vid hemkomsten Foto: Leah Zepeda Jorsell/Försvarsmakten

Klockan är 07.30 och skyttekompaniet börjar ta plats inne i lektionssalen i Bodens garnison. Soldaterna välkomnas hem och direkt efter får de en genomgång av dagens verksamhet. Det blir två intensiva men viktiga dagar för soldaterna.

Först på schemat står en enkätundersökning som ska fyllas i, följd av en hälsokontroll och gruppsamtal. Enkätundersökningen är ett underlag som samtalsledarna sedan använder sig av under det individuella samtalet med soldaten. Samtalet håller på i 20 minuter och ska ge svar på om individen behöver ytterligare hjälp med övergången till det civila livet. Gruppsamtalet genomförs i grupper om 8-10 personer under cirka två timmar.

– Det är bra att vi får prata av oss med professionella som jobbat med det här ett tag och får en bekräftelse på hur vi mår. Det är skönt att få prata med någon utomstående, säger Robin Nordberg.

Robin är 24 år och kommer från Boden, han åkte ner som ställföreträdande gruppchef på hans andra mission till Afghanistan. Han berättar att det var familjen som tyckte att det var svårast, men han valde att åka ändå och ångrar inte det.

– Att inte åka iväg är som att vara brandman och aldrig få släcka några bränder. Det är ändå det här vi övar för, så beslutet var inte svårt, men det var jobbigare än första gången eftersom jag hade precis träffat min flickvän, säger Robin.

Under gruppsamtalet sätts fokus på tiden innan, under och efter missionen. Här läggs mycket kraft på den enskilde soldaten och även deras upplevelse tillsammans som grupp. Tanken med samtalet är att man ska knyta ihop säcken på ett så bra sätt som möjligt. Här är sista chansen för gruppen att ta upp sånt som har hänt, allt från små till stora incidenter. Och det är något som tydligt uppskattas av soldaterna.

En del i hemkomstprocessen är att soldaterna ska få varva ner och göra dem sista åtgärderna innan de avvecklar helt och går skilda vägar. Men många har redan bestämt sig för att stanna kvar i firman och jobba vidare som yrkessoldat eller yrkesofficer.

– I framtiden vill jag jobba som officer, men nu ska jag fortsätta som gruppchef och flytta ihop med min flickvän och bara njuta av att vara hemma, säger Robin Nordberg.

När dagen är slut får soldaterna återgå till sina logement och packa upp sin utrustning. Vård och städning väntar innan det blir helg.