”Vi har fått en bra genomkörare”

Övning Höstlöv rullar vidare, förbanden fortsätter försvåra angriparens framfart genom Norrbotten, men för några är övningen slut. Under söndagen var det dags för 141:a hemvärnsinsatskompaniet från Jämtland att lasta och åka hem efter fem intensiva dygn.– Det har varit en väldigt bra övning för oss, att ingå som en del i ett större förband ger oss nyttig träning, säger Jimmy Hagvall, chef för en av plutonerna på kompaniet.

141:a hemvärnsinsatskompaniet från Jämtland tackar för sig, på söndagsmorgonen lastades bandvagnar, terrängbilar, motorcyklar och annan utrustning för hemtransport. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det var perfekt att vi kunde få en genomkörare i strid i bebyggelse”, sa plutonchefen Jimmy Hagvall.
”Det var perfekt att vi kunde få en genomkörare i strid i bebyggelse”, sa plutonchefen Jimmy Hagvall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Vi har haft fem bra övningsdagar här uppe i Boden” sa kompanichefen Kurt Scherl.
”Vi har haft fem bra övningsdagar här uppe i Boden” sa kompanichefen Kurt Scherl. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det var perfekt att vi kunde få en genomkörare i strid i bebyggelse”, sa plutonchefen Jimmy Hagvall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Vi har haft fem bra övningsdagar här uppe i Boden” sa kompanichefen Kurt Scherl. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Onsdagen den 8 november anlände 105 soldater och officerare ur Jämtlands hemvärn till Boden för att delta i övning Höstlöv. Fordon och det mesta av utrustningen transporterades upp på landsväg av I 19 tungtransportpluton och huvuddelen av personalen flögs in till övningsområdet med C-130 Herkules.
– Det har varit fem bra övningsdagar, vi har fått väl anpassade uppgifter för kompaniet och vi har fått nyttig träning i att ledas av högre chef. Att ledas av en brigadledning som i den här övningen är inte så vanligt för oss, det testar oss på ett helt annat sätt vad gäller samband och samverkan. Våra uppgifter har varit att bevaka skydda och försvara broarna över Luleå älv och Hedenbasen. Och igår fick vi dessutom möjligheten att öva strid i bebyggelse i Bodsjöby, berättar kapten Kurt Scherl, kompanichef.

Strid i bebyggelse

Bodsjöby är Bodens garnisons anläggning för strid i bebyggelse, SIB, som finns ute på Boden södra skjutfält.
– Att vi fick möjligheten att köra SIB med hela kompaniet var kanonbra. Vi har ingen sån anläggning hemma i Jämtland så det var perfekt att vi kunde passa på att få en genomkörare här. Med en specialanpassad anläggning blir det riktigt bra träning i till exempel framryckningsteknik både utom- och inomhus, säger plutonchefen Jimmy Hagvall.

60 mil hem

Under söndagsmorgonen var det full aktivitet på garageområdet när alla fordon och utrustning skulle lastas för hemresan. Bandvagnar, terrängbilar och motorcyklar surrades fast efter konstens alla regler inför den dryga 60 mil långa landsvägsmarschen till Östersund.
– Det har varit en väldigt bra övning, speciellt att få ingå i ett större sammanhang, hemma blir det mest att öva inom kompaniet. Men nu ska det bli skönt att komma hem, avslutar Magnus Brink, gruppchef på andra plutonen.