Tre månaders utbildning - nu anställning!

Efter att i tre månader drillats i grundläggande soldatutbildning anställs snart två tredjedelar av höstens inryckande rekryter vid Ing 2.

Skyddsvaktsutbildning är en del som ingår i den tre månader långa grundutbildningen. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Skydd och bevakning av objekt.
Skydd och bevakning av objekt. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Casper Georgsson från Gotland.
Casper Georgsson från Gotland. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Skydd och bevakning av objekt. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Casper Georgsson från Gotland. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten

Varje förband får av Högkvarteret uppgiften att anställa ett visst antal soldater per år och för Ing 2 del är siffran 180 soldater vid årsskiftet 2012/2013.
– Antalet soldater som vi ska anställa styrs av Högkvarteret med koppling till våra uppgifter och den siffran har vi inga problem att nå upp till, säger bataljonchef Jonas Karlsson.

Vid inryckningen den 24 september var det 33 tjejer och killar som anmälde sig till Ing 2. Under utbildningstiden har siffran sjunkit till 27, det vill säga att sex stycken har slutat. Jonas är mån om att beskriva varför de sex rekryterna har slutat.
– Det är viktigt att allmänheten får höra varför, vilket även kan förklara en del av det som media skrivit om den senaste tiden. Av dessa sex var det tre som inte klarade kraven i längden och de tre andra kände att det militära livet inte var något för dem, vilket måste respekteras.

Jonas säger vidare att han upplever att rekryterna är positiva till utbildningen och de befäl som ansvarar för dem, vilket visar sig i att Ing 2 snart kan välkomna 25 nya medarbetare vid förbandet.

En av de 25 är Casper Georgsson från Gotland, som med det han berättar bekräftar vad Jonas säger.
– Jag tycker det har varit och är riktigt bra här vid Ing 2, bra utbildning och befäl som förutom utbildningen stöttar med information om framtida jobb och vardagliga saker som hemresor. Visst kan det vara riktigt tufft ibland, både psykiskt och fysiskt, men det ger i sin tur en insikt om mina personliga begränsningar och en välmående kropp.

Anledningen till att Casper fått upp ögonen för Försvarsmakten är hans bror, som även han gjort grundläggande militär utbildning vid Ing 2 och som nu är anställd vid förbandets ingenjörkompani. Hur lång framtiden i Försvarsmakten blir för Caspers del vet han inte riktigt, men berättar att de är ett gäng som fortsatt vill hålla ihop och även funderar på ett gemensamt boende. Han avslutar frågestunden med att säga;
– Jag är stolt över att bära uniform och det är roligt att kunna berätta för folk runt omkring mig om vad jag gör och vad Ing 2 har för möjligheter att anställa de som vill arbeta med att förändra terräng, bygga broar och minröjning.