Punktering och brand

Torsdag den 22:a november klockan 14:02 gick larm ut om att en tvåsitsig Jas 39 Gripen fått punktering och att brand uppstått vid landningsställ och noshjul i samband med bromsprov. Planet hade inte flugit, utan endast genomfört bromsprov på marken.

Efter släckningsarbetet har flygplanet försetts med nya däck för att kunna bogseras. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten

Det var flygtrafikledningen i flygtrafiktornet som gick ut med larmet efter att piloten kontaktat dem och att de sett lågor kring flygplanet.

– Det viktiga är att ingen person har skadats. Piloten kunde själv kliva ur planet efter att brand- och räddningstjänsten på F 21 agerat mycket professionellt i släckningsarbetet, säger flygchefen Carl-Johan Edström.

Larmet upphävdes efter 10 minuter, klockan 14:12.

Händelsen rubriceras som allvarligt tillbud och en utredning kommer att tillsättas.