Medaljer efter insats i Afghanistan

Mellan maj och september flög en av F 7:s C-130 Hercules gods och passagerare för Isaf i Afghanistan. I fredags var överbefälhavare general Sverker Göranson på F 7 för att visa sin uppskattning och för att medaljera de medarbetare som varit på plats i Afghanistan.

Omkring åttio personer fick medalj efter genomförd insats i Afghanistan. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson på plats för att medaljera personalen.
Överbefälhavare Sverker Göranson på plats för att medaljera personalen. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Med inskription "För internationella insatser Afghanistan".
Med inskription "För internationella insatser Afghanistan". Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Överbefälhavare Sverker Göranson på plats för att medaljera personalen. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Med inskription "För internationella insatser Afghanistan". Foto: John Lidman/Försvarsmakten

Ceremonin avslutar den tredje insatsen på fyra år för svenskt militärt transportflyg i Afghanistan. Insatsen är en del av Isaf (International Security Assistance Force).

Försvarsmaktens transportflygresurs är efterfrågad. En av anledningarna är värmen och de höga bergen. De tyska tvåmotoriga C-160 Transall, som löser uppgiften under övriga året, har svårt att klara höjderna och värmen under sommarmånaderna när lufttemperaturen kan ligga på över femtio grader.

Det är inte bara flygplanen som ska klara klimatet. Ett punkterat däck eller en vanlig service ska också klaras av, oavsett om det är tjugo eller femtio grader. Detta ställer självklart höga krav på de medarbetare som ingår i förbandet.

All den personal som idag medaljerades var inte i insatsområdet samtidigt. För att hålla en bra kvalitet genom hela insatsen turas personalen om att tjänstgöra. Omkring 25 personer tjänstgör samtidigt i förbandet på plats i Afghanistan. Det är besättningen på planet, flygplanstekniker för underhåll och service samt personal för bland annat säkerhetsfrågor.

Förbandet har varit stationerat på den tyska flygbasen Marmal strax utanför Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.