Med militär-vm i sikte

Nästa vecka åker Ted Granbom till Guang Zhov, en liten stad i Kina med dryga tio och en halv miljon innevånare. I staden, som ligger i närheten av Hongkong, kommer dryga 40 nationer att göra upp om vem som har de bästa skyttarna. Det är dags för årets militära världsmästerskap i skytte.

Ted Granbom, en av 13 svenska deltagare vid årets militära världsmästerskap i skytte i Guang Zhov, Kina. Foto: Elisabeth Gustavsson/Försvarsmakten
”Vi kan vara med och slåss i år, och damerna i gevärsklassen har ännu större chans till medalj”, säger Ted Granbom.
”Vi kan vara med och slåss i år, och damerna i gevärsklassen har ännu större chans till medalj”, säger Ted Granbom. Foto: Elisabeth Gustavsson/Försvarsmakten
”Vi kan vara med och slåss i år, och damerna i gevärsklassen har ännu större chans till medalj”, säger Ted Granbom. Foto: Elisabeth Gustavsson/Försvarsmakten

För elitskytten Ted Granbom, officer på Artilleriregementet, är VM i militärt skytte ett delmål som tar honom ett steg närmare det långsiktiga mål han tränar mot, att ta medalj då Korea arrangerar den militära motsvarigheten av OS 2015. Förhoppningarna för årets VM är goda.
– Vi är på en sådan nivå i herrlaget att vi verkligen kan vara med och slåss i år, och damerna i gevärsklassen har ännu större chans till medalj, berättar Ted Granbom.

En ordentlig utmaning

Totalt 13 personer åker nästa vecka från Sverige till Kina för att representera Försvarsmakten under militära världsmästerskapen i skytte. Bland dessa tävlar fyra herrar med grovpistol i lag match, och militär snabbmatch, det tävlas även individuellt i de båda grenarna. I år har damerna inget pistollag men däremot åker Maria Öberg från I 19 för att delta i sportpistol individuellt. Från gevärslaget är två av tre damer redan klassade som världselit vilket ger goda förhoppningar om medaljchanser. Utöver de åtta tävlanden är det tre tränare och två svenska domare som deltar i mästerskapet.
– Det finns många väldigt duktiga nationer, vi kommer få en ordentlig utmaning av Kina, Brasilien, Turkiet, Österrike, Norge och Finland, förklarar Ted Granbom.

Störd i uppladdningen

Årets VM blev flyttat från september till december vilket ställt till det lite i uppladdningen för Granbom.
– Jag gillar att tävla mycket för att komma i bra tävlingsform men nu har tävlingssäsongen här uppe varit slut sedan länge, jag har lagt cirka 20 timmar i veckan på egenträning men vi saknar en inomhusbana. Att träna utomhus i vårt kalla klimat, är inte optimalt, berättar han.

Trots att tävlingarna ska genomföras i december är det något han självklart ser väldigt mycket fram emot.
– Det ska bli kul och intressant att åka till Kina nästa torsdag, det ska bli roligt att träffa personer från andra nationer som jag lärt känna under årens lopp.

Femstjärnigt hotell

Det är mycket som skiljer sig för deltagarna i årets militära VM i skytte mot tidigare år, och då pratar vi inte bara om tidsskillnaden på sju timmar plus. Ted Granbom deltar i sitt tredje VM i skytte och han har redan innan resan förstått att arrangerande nation ska marknadsföras och därför bjuder till lite extra.
– Vi är vana att bo på logement och olika militärförläggningar men aldrig tidigare har det varit femstjärnigt hotell, även om det är av underordnad betydelse ska det blir skönt med lite lyx avslutar han.