Lugnt i Goma

Situationen i gränsstaden Goma i östra Kongo har under natten varit lugn. Enligt major Mikael Carlson ser staden ut som vanligt, med den enda skillnaden att färre bilar kör på gatorna.– Vi som är kvar här i FN-lägret, omkring 100 personer, ska hålla oss här tills vidare, berättar han.

Hans uppdrag som observatör i Monusco är tills vidare vilande. Skälet till det är bland annat att det finns ilska bland delar av lokalbefolkningen som anser att FN inte gjort vad de skulle i Goma. Missnöjet har avspeglat sig genom att en FN-container utanför Goma har bränts och en utsiktspost plundrats.  Till det finns också ytterligare uppgifter om vandalism riktad mot FN.
– Ingen av vår personal har skadats, men helt klart kan upprörda känslor bland lokalbefolkningen vara ett hot mot oss FN-anställda.

Monusco är FN:s styrka i Kongo och består av 20 000 soldater, poliser, militärrådgivare och civilanställda från 49 länder som har i uppdrag att skydda civila och hjälparbetare.

På onsdagen ägnade sig rebellstyrkan M23 åt att söka igenom Goma efter kongolesiska soldater. Trupperna har delat ut två telefonnummer till lokalbefolkningen där de uppmanas att ringa och slå larm om de ser något misstänkt.

M23 har också sagt att motståndarsidans soldater under onsdagen kan ge sig och att de som gör så kommer att behandlas väl.
Internationella nyhetsbyråer har rapporterat att M23 kidnappat barn.
– Det är inget jag sett med egna ögon, berättar Mikael Carlson. Men jag är inte förvånad över uppgifterna. I den här konflikten är det vanligt att båda sidor kidnappar ungdomar och använder dem som soldater – barnsoldater.

Hur den närmaste framtiden ser ut för den svenske FN-observatören Mikael Carlson har han svårt att sia om, just nu är det svårt att få besked. Enligt planerna skulle han vara tillbaka i Sverige i början av december.