Krutlukt och luftmål

Pjäsen skakar till och inom några sekunder har två 40 millimeters skott avfyrats. I pjäsen ombord på minröjningsfartyget HMS Ven luktar krut och en lätt dimma infinner sig, något som inte berör den personalen som sitter i pjäsen under denna skjutning.

Racken med ammunition trycks ner i loppet. Enligt personalen i pjäsen så är deras jobb det häftigaste ombord. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Säkerhetsgenomgång innan skarpskjutning.
Säkerhetsgenomgång innan skarpskjutning. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
De två personerna som bemannar pjäsen laddar upp med ammunition. De kan även rikta och avfyra pjäsen härifrån.
De två personerna som bemannar pjäsen laddar upp med ammunition. De kan även rikta och avfyra pjäsen härifrån. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
I stridsledningscentralen slipper man krutlukten.
I stridsledningscentralen slipper man krutlukten. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Säkerhetsgenomgång innan skarpskjutning. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
De två personerna som bemannar pjäsen laddar upp med ammunition. De kan även rikta och avfyra pjäsen härifrån. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
I stridsledningscentralen slipper man krutlukten. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

HMS Ven har lossat tamparna och glidit ut på Hårsfjärden, just nu är inte vågorna märkbara men det kan snabbt ändras. Dagens timmar ska fyllas med skjutningar mot luftmål. Ett flyg kommer att ha två stycken föremål som fartyget kommer att skjuta på efter sig. Föremålen beskrivs bäst som två lufttunnlar som sitter i en vajjer 2500 meter och 4500 meter efter flyget. Området där skjutningarna genomförs är avlysta så att inte tredje person ska komma till skada. Alla övningar med skarp ammunition innebär att personalens utbildning blir mer på riktigt och man lär sig hantera pressen som uppstår i skarpa lägen.

Innan skjutningen har Johannes Sjödén genomfört en säkerhetsgenomgång. Han är luftförsvars officer ombord, ett jobb som han trivs mycket bra med.

– Efter lumpen så jobbade jag ett halvår innan jag fortsatte min bana in i Försvarsmakten. En dag som denna när jag är ansvarig för tvåmålsskjutningen så trivs jag som bäst, mycket ansvar och bra kollegor som alltid presterar till max i stressfyllda lägen, säger Johannes.

På order så har 40 millimeters pjäsen bemannats upp. Idag är det tre personer men i vanliga fall är de bara två. Pjäsen kan styras och avfyras dels ifrån pjäsen men också som idag, från stridsledningscentralen där Johannes jobbar.

Helt plötsligt så blir fartyget uppropat av flygplanet som släpar målet efter sig. Vädret sätter stopp för mer skarpa skott idag, säkerhetsnivån uppnås inte

– Många faktorer kan man inte kontrollera och det gäller att alltid ha en plan B. Den här gången så löste vi väderproblematiken med att gör allt utom själva avfyringen. På det sättet så uppnår vi ändå en viss utbildningseffekt, säger Johannes.

HMS Ven vänder hemåt mot sin hemmahamn på Berga. Idag blev det bara fyra skott men det kommer fler skjutningar mot luftmål.