Inryckning för unik utbildning

Omkring 500 deltagare ryckte under måndagen in på fyra olika platser till Försvarsmaktens och Arbetsförmedlingens samarbete, Förberedande militär utbildning. Deltagarna, som alla har bakgrunder utanför EU, ska under tio veckor få pröva på verksamheten i Försvarsmakten och plugga upp gymnasiebetyg.

Therese John Mendy är en av dem som rycker in i Halmstad (Lv 6) som tillsammans med Boden (I 19), Skövde (P 4) och Karlskrona (Sjöstridsskolan) är de orter som utbildningen genomförs på. Hon är lite nervös så här första dagen, men framförallt är hon nyfiken och tycker att utbildningen ska bli spännande.
– Jag tror att jag kommer få mycket nytta av utbildningen i framtiden, och så känns det bra att Försvarsmakten verkar vara så intresserade av oss som är här, säger hon.

Marcela Blegel hoppade på utbildningen så fort hon hörde talas om den på Arbetsförmedlingen.
– Det militära har alltid lockat mig och nu får jag chans att själv få känna på hur det kan vara. Jag ser fram emot att lära känna de andra som är här, pröva på att tälta och annat som man inte brukar göra i vanliga fall.

Radio, TV och tidningar var på plats vid inryckningen, vilket gjorde Marcela glad.
– Ja, det var något nytt att bli intervjuad. Kul att det är så stort intresse kring oss. Hoppas att det fortsätter så, skrattar hon.

Kompanichef för Förberedande militär utbildning i Halmstad är Magnus Stegmark.
– Det här ska bli kul! Nu ska de få en ärlig och rättvisande bild av Försvarsmakten, säger han. För så länge förståelsen för verksamheten inte finns, söker sig ingen heller hit. Målet är att ge den förståelsen och att de efteråt vill fortsätta till den grundläggande militära utbildningen.

– Det är kul att det äntligen drar igång, säger Försvarsmaktens personaldirektör, Per-Olof Stålesjö.  Vi behöver fånga upp bredden och rekrytera personal från olika kulturer, men har haft svårt att nå ut till målgruppen innan vi startade detta utmärkta samarbete med Arbetsförmedlingen.

Även Soledad Grafeuille som är chef nationella kunder på Arbetsförmedlingen, är nöjd med samarbetet och att utbildningen nu startar.
– Men jag har varit lite orolig, erkänner hon. Dels för om vi skulle kunna uppfylla målet med 500 deltagare eftersom att Försvarsmakten inte är en arbetsplats som målgruppen naturligt söker sig till. Dels för om de verkligen skulle komma hit eftersom det hela bygger på frivillighet. Men oron har varit obefogad, det har funnits ett stort intresse och deltagarna har sett möjligheterna som kommer med utbildningen.

I Boden ryckte Zina Chomille in. Zina är född i Irak men kom till Sverige 1986 och har bott här sedan dess.
– Jag har länge velat arbeta inom försvaret och när den här möjligheten kom såg jag chansen att få lära känna arbetsplatsen ordentligt. Det ska bli spännande, säger Zina Chomille.

Therese John Mendy i Halmstad ser fram emot att få på sig en uniform.
– Jag hade skoluniform på mig när jag gick i skolan i Gambia, men jag har aldrig haft en sådan här uniform på mig. Det ska bli speciellt att ta på den. Jag kommer att känna mig så stolt och stark!