Först ut på stor helikopterövning

En hand sträcks upp i kabinen, fem minuter till landning. Två fingrar…ett finger…tummen upp. Dörrarna på båda sidor slits upp och ut hoppar tio soldater med vapen och ryggsäckar, tre korts steg och så ner på backen för att inte träffas av rotorbladen. Klartecken från dörrskyttarna och de tre helikoptrarna lyfter igen.

I helikoptern är det handsignaler som gäller mellan soldaterna. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Tio soldater ska också ha med sig en hel del packning.
Tio soldater ska också ha med sig en hel del packning. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Snabbt in, snabbt ut. Det rör sig om minuter innan helikoptrarna tömts och försvinner igen.
Snabbt in, snabbt ut. Det rör sig om minuter innan helikoptrarna tömts och försvinner igen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Tio soldater ska också ha med sig en hel del packning. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Snabbt in, snabbt ut. Det rör sig om minuter innan helikoptrarna tömts och försvinner igen. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Den här veckan började en stor övning för andra helikopterskvadronen. De som övas är den enhet från Helikopterflottiljen som med helikopter 16, Black Hawk, i vår ska ta över uppgifterna i Afghanistan från den helikopter 10-enhet som finns där i dag.

Helikopter 16 kommer att få tre uppgifter, trupp- och materieltransport samt två typer av ambulanstransporter, "tactical-" och "forward medevac", flyga skadade mellan vårdplatser respektive hämta skadade direkt på skadeplatsen.

Den här gången var det insatskompaniet från Helikopterflottiljen som under en parallell övning fick transport först till ett övningsområde på behörigt avstånd för att sedan i skydd av mörkret flygas in till ett planerat anfall. Totalt ett trettiotal personer med infanterivapen och ammunition. Beroende på vilken typ av säten som används kan helikopter 16 ta nio eller elva passagerare, förutom den egna besättningen som inkluderar två dörrskyttar.  

Övningen utgår från Malmen i Linköping och själva övningsområdet är främst Östergötland. En karta över Afghanistan har lagts över Sverigekartan. Malmen får där representera Marmal-basen där helikoptrarna kommer att bli stationerade och flygningar sker till områden som avståndsmässigt stämmer in med uppdrag som man kommer att få i Afghanistan. För att övningen ska bli så realistisk som möjligt stämmer även alla avstånd på Malmen överens med de avstånd som finns på Marmal-basen. Besättningarnas logement har till exempel under övningen placerats i en byggnad som gör att det tar lika lång tid att nå helikoptrarna som det kommer att göra på Marmal.