Formell träning övergår till tillämpad övning

Klockan är 05:00 och gruppchefen besvarar transportstyrkans signal. Fem minuter senare sitter gruppen i Gruppbåten (G-båt) på väg mot landstigningsstranden på fientligt territorium.Den tillämpade delen av 313:e skvadrons övning har startat.

Grupp vid landstigningsstranden. Foto: Christian Heine/Försvarsmakten
Grupp genomför vägövergång.
Grupp genomför vägövergång. Foto: Johan Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen 3:e grupp får order vid landstigningsstranden.
Gruppchefen 3:e grupp får order vid landstigningsstranden. Foto: Christian Heine/Försvarsmakten
Grupp genomför vägövergång. Foto: Johan Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen 3:e grupp får order vid landstigningsstranden. Foto: Christian Heine/Försvarsmakten

313:e skvadrons övning för sin tidvis tjänstgörande personal är nu på sin slutetapp.
När grupperna nu blivit mer samtränade, och återtagit grundlagd duglighet i att uppträda som stridande grupp fick de i måndags kväll order för nästa uppgift.

Kapten Christian Fast (ställföreträdande skvadronchef), gav gruppcheferna order att spana mot fiendens grupperingsplatser för att i ett senare skede genomföra eldöverfall mot desamma. Grupperna marscherade från den egna grupperingsplatsen till upphämtningsplatsen, där de blev hämtade av en transportstyrka bestående av två G-båtar. Vid landstigningen möttes de av en av bataljonens spaningsgrupper som gav dem de sista ingångsvärdena för innästlingen mot respektive mål.

Efter fem timmar hade grupperna fast spaning mot sitt mål. Med underlag från sin spaning och goda förberedelser genomfördes snabba och effektiva eldöverfall. Överraskade och utsatta för massiv eldgivning besegrades fienden av de luftburna jägargrupperna.

Grupperna får under kvällen order för nästa uppgift, när den är löst kommer de att dra sig ur och återgå till egen grupperingsplats för återhämtning och vård.