Evakuering från Goma

Med strider 500 meter från FN-personalen i ett regnigt Goma påbörjades evakueringen på tisdagen. En första helikopter landade för att lyfta ut i första hand civila 09.30 på morgonen.

Major Mikael Carlson (trea från vänster) ute på samverkan (arkivbild). Foto: Privat

Rebellgruppen M23:s offensiv mot gränsstaden Goma i östra delen av Kongo-Kinshasa rullar vidare. På tisdagen intogs flygplatsen. Den svenske majoren Mikael Carlson berättar att han hört larmet från striderna inifrån FN-campen.
– Här får vi ingen information, berättar han. Rykten som motsäger sig själva far runt och all personal är innanför staketet.

Major Mikael Carlson är chef för den svenska delen av United Nations Organization Stabilitzation Mission in the Democratic Republic of  the Congo, Monusco, kallat i dagligt tal. Insatsen etablerades 1999 och Sverige bidrar med militärobservatörer.

Just för tillfället är Mikael Carlson ensam svensk officer i staden, en kollega är hemma i Sverige på permission. Men ytterligare fyra svenskar finns i FN-lägret – två från kriminalvårdsstyrelsen, en från rikspolisstyrelsen samt en civil FN-anställd.
– Helt klart är vi i FN inget mål för offensiven, berättar Mikael Carlson som säger att han trots striderna känner sig trygg.

M23 har via flygblad och den egna hemsidan på internet förklarat att deras mål är att ”sparka ut den kongolesiska armén” från bland annat Goma så att FN kan göra sitt jobb. Något som i alla fall hittills styrks av major Carlson och hans kollegors egna vittnesmål.
– Vi har sett soldater röra sig helt lugnt runt vår camp. De har heller inte skjutit mot vare sig FN-personal eller civila.
FN meddelade på måndagen att all ”icke avgörande” personal skulle evakueras, vilket således påbörjades på tisdagsförmiddagen.
– De fyra andra svenskarna står under tak nu i regnet med väskorna packade, redo att lämna, berättar Mikael Carlson.

När och om FN-observatörer ska evakueras är ännu inte beslutat. Under tiden får personal som är kvar själva skaffa sig mat. Några egentliga skyddsrum finns inte heller.
– Det är skyddsväst och hjälm som gäller, förklarar han.
På frågan hur det känns att vara mitt i stridigheterna svarar han:
– Jag känner ingen oro för min egen situation. Som sagt vi är inte målet och hittills går allt lugnt till.
Försvarsmakten har ytterligare tre svenska officerare i landet. En är stationerad cirka en timmes flygresa norr om Goma och två längre söder över. Ingen av dem är i nuläget berörda av striderna.