De räddade Boden

Övning Höstlöv är slut. Under tisdagen den 13 november fortsatte den mekaniserade bataljonen att trycka ut angriparen ur centrala Boden och med samlade krafter kunde de till slut slå tillbaka motståndaren och återta staden efter en dryg veckas intensiva strider.

I scenariot för övning Höstlöv hade luftlandsatta förband terroriserat civilbefolkningen och försökt komma åt värmeverket. Den mekaniserade bataljonen kunde efter måndagens och tisdagens strider återta området i och omkring Bodens stadskärna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det har varit en bra övning även för oss i de bakre leden” sa Richard Henriksson, längst till vänster i bild.
”Det har varit en bra övning även för oss i de bakre leden” sa Richard Henriksson, längst till vänster i bild. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det har varit en bra övning även för oss i de bakre leden” sa Richard Henriksson, längst till vänster i bild. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I övningens scenario hade den 191:a mekaniserade bataljonen varit i strid med Stormaktens luftlandsatta förband i Bodenområdet sedan i torsdags. Ett fientligt kompani som efter striderna var kraftigt reducerat hade dragit sig in i de centrala delarna av staden. De hade terroriserat civilbefolkningen och försökt komma åt värmeverket. Enligt obekräftade uppgifter riktade de även in sig på kraftverket, allt för att orsaka en systemkollaps som skulle göra det svårt för försvarande styrkor att röra sig.

Bataljonen kom med början på måndag morgon att bekämpa Stormaktens kvarvarande styrkor för att återta Boden. Under måndagen skedde striderna bland annat inne på I 19 och A 9 kasernområden samt i centrala delar av Boden.

Nationellt scenario

Övning Höstlöv har syftat till att samöva pluton, kompani och bataljon inom en brigad med understödjande förband i ett nationellt scenario. Förbanden skulle ställas inför friktioner som var anpassade till aktuell utbildningsståndpunkt och öva sina funktionskedjor mot högre chef, i detta fall en brigadstab.
– Det har varit en bra övning, även för oss som inte finns längst fram i striderna. Vad jag har kunnat uppfatta i radiotrafiken har våra sjukvårdsenheter också fått bra uppgifter och fått agera och ta han om skadade, berättar Richard Henriksson som varit förare på stridsvagnsbärgaren fram till den sista övningsdagen.
– Jag är utlånad till en av pansarskytteplutonerna idag så det blir lite omväxling så här mot slutet av övningen, fortsätter han.

Fienden nedkämpad

Efter att bataljonen återtagit stadskärnan fortsatte striderna ut på industriområdet där man efter spaningsinsatser fått kännedom om att fientliga enheter fanns i området. Bataljonen tog under tisdagsmorgonen terrängen förbi Boden Arena och fram till Räddningstjänsten, ett par kilometer söder om centrum. Striderna avslutades när delar av pansarskyttekompaniet gjorde anfall mot ett antal byggnader där motståndarstyrkor hade grupperat sig, det hela avlöpte ganska snabbt och smidigt så vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen gav motståndaren upp, Boden var räddat. Höstlöv avslutas helt och hållet under onsdagen med stridsutvärdering och vård av utrustning och fordon.