Bröllop avslutade en välbesökt anhörigdag

Anhörigdagen på Livgardet för den nya Afghanistanstyrkan FS 24 blev lyckad. Inte minst för major Eddie Björk från P 7 och hans flickvän Anna-Malin Stridsberg, som fick varandra till slut.

Eddie och Anna-Malin på väg mot nya äventyr. Ett av förbandets stridsfordon 90 fick agera som bröllopsfordon… Foto: P-O Mjömark/Försvarsmakten
Förevisning av nya Helikopter 16 - även kallad Blackhawk, känd från TV och amerikanska filmer - var ett uppskattat inslag under dagen.
Förevisning av nya Helikopter 16 - även kallad Blackhawk, känd från TV och amerikanska filmer - var ett uppskattat inslag under dagen. Foto: P-O Mjömark/Försvarsmakten
Förutom ceremonin så fick alla anhöriga tillfälle att träffa chefen för FS 24 överste Michael Claesson - i en mindre krets än vid denna samling. Allt för att kunna svara på de frågor som ruvar inför att "just min soldat" skall iväg på sin resa.
Förutom ceremonin så fick alla anhöriga tillfälle att träffa chefen för FS 24 överste Michael Claesson - i en mindre krets än vid denna samling. Allt för att kunna svara på de frågor som ruvar inför att "just min soldat" skall iväg på sin resa. Foto: P-O Mjömark/Försvarsmakten
Förevisning av nya Helikopter 16 - även kallad Blackhawk, känd från TV och amerikanska filmer - var ett uppskattat inslag under dagen. Foto: P-O Mjömark/Försvarsmakten
Förutom ceremonin så fick alla anhöriga tillfälle att träffa chefen för FS 24 överste Michael Claesson - i en mindre krets än vid denna samling. Allt för att kunna svara på de frågor som ruvar inför att "just min soldat" skall iväg på sin resa. Foto: P-O Mjömark/Försvarsmakten

Det blev skarpt läge för förbandsprästen Luisa Lande-wall under anhörigdagen. Då passade nämligen Södra skåningen Eddie Björk på att gifta sig med sin flickvän i en liten och intim ceremoni som slutade med att båda parterna sa ja. Därefter fick de nygifta åka en runda på Livgardet, i ett stridsfordon 90, före vidare transport till ett hotell i Stockholm och en välförtjänt ledighet efter en intensiv vecka.

Kändes naturligt

För Eddie Björk har Afghanistan gått som en röd tråd genom hans och den nyblivna hustruns förhållande.
– Vår dotter föddes tre veckor innan jag åkte iväg på FS 15. När både jag och förbandsprästen var hemma på leave samtidigt passade vi på att döpa henne, säger Eddie Björk och menar samtidigt att det nu var läge att knyta hymens band.
– Det kändes naturligt att vi gifte oss innan jag åker iväg på min andra mission.

Anhörigas behov styr

De lyckliga två var inte de enda som passade på att njuta av ledigheten, som inföll efter att anhörigdagen genomförts på Livgardet. Niklas Falk från CIMIC-funktionen (civil-militär samverkan) har tillsammans med sina kollegor planerat anhörigdagen. Han var nöjd med utfallet och tycker att dagen flöt som planerat.
– Det enda som avvek från plan var att de anhöriga spenderade längre tid hos intresseorganisationerna än vad vi trott. Men det tycker jag är bra. Det är trots allt de anhörigas behov som ska styra vad vi som förband  gör på anhörigdagen, förklarar Niklas Falk.
Totalt var 635 personer anmälda till anhörigdagen på Livgardet.