Bröderna Svensson i Afghanistan

De är fem bröder. Fyra är anställda vid Försvarsmakten. Just nu deltar tre av dem i den svenska afghanistanstyrkan vid FS 23. En av bröderna har också sin sambo i styrkan.– Vi har alltid gjort saker tillsammans, säger Stefan, en av bröderna.

Från vänster: Stefan, Svante och Stellan Svensson. I förgrunden Annette Andersson. Alla deltar det i den svenska afghanistanstyrkan, FS 23. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Stefan Svensson till höger tillsammans med Christoffer Backström och några lokala barn under närskyddsuppdrag i Aiback.
Stefan Svensson till höger tillsammans med Christoffer Backström och några lokala barn under närskyddsuppdrag i Aiback. Foto: Svenska afghanistanstyrkan
Stefan Svensson till höger tillsammans med Christoffer Backström och några lokala barn under närskyddsuppdrag i Aiback. Foto: Svenska afghanistanstyrkan

Det handlar om Stellan, Stefan och Svante Svensson och Stellans sambo Annette Andersson. Inga duvungar precis utan alla har de varit på olika utlandsinsatser före den här utom Svante som stod i beredskap utan att få åka iväg.
– Det är nog både slumpen och att vi hade stått i beredskap tillsammans i den så kallade nordiska stridsgruppen, NBG 11, som fick oss att delta i FS 23, säger Stefan Svensson och fortsätter:
– Kanske är det också för att vi växte upp på landet vid familjens bondgård och gjorde nästan allt tillsammans. Vi harvade, tröskade, körde hö och högg ved och när vi blev äldre arbetade vi i vår pappas företag, Farmartjänst.

Arbetet om dagarna

Under insatsen arbetar Stellan som bärgargruppchef och Stefan som skyttegruppchef vid stridsfordonsplutonen. Det normala är att de arbetar tillsammans under dagarna som består av operationer, beredskap eller vård och återhämtning. Däremot den yngsta av de tre, Svante, är transportsoldat och när han inte utför transporter så genomför han service och underhåll. Annette utför sitt arbete mestadels vid sambandscentralen vid Camp Northern Lights.

Positivt och negativt

Att vara tre bröder på plats ser jag som positivt och helst efter insatsen, då har man någon och prata med och dela sina erfarenheter. Stefan berättar också att det kan tyckas vara negativt att vi är flera bröder om något går snett. Vi ser det som positivt för då kan vi stötta varandra och ge de där hemma mer information om vad som hänt för att bland annat minska oron.

Stellan berättar om tiden under insats

– Livet här är väldigt lätt att leva. Du har mat tre till fyra gånger per dag. Tvätten är inget problem. Du lägger det i en säck och lämnar in det. Lönen kommer in på kontot och det är väldigt få utgifter utan bara de fasta utgifterna därhemma. Så det här är en bra möjlighet att spara ihop en ekonomisk buffert inför framtiden, om man vill det. Samtidigt som man inte får glömma att det är en speciell gemenskap här.

Ser fram emot hemkomsten

Alla har något att se fram emot när de kommer hem. Stefan och hans sambo ska ha barn. Svante ska slutföra sin gymnasiala utbildning för att senare söka till specialistofficersutbildningen vid Försvarsmakten. Och Stellan skrattar när han berättar att det ska bli gott att komma hem där han själv kan bestämma vad han ska äta. Naturligtvis tycker han också att det ska bli bra att komma hem till sina barn samtidigt som Annette ser fram emot att planera det sista inför bröllopet med Stellan.