Snabbt framåt på GMU

Den grundläggande militära utbildningen, GMU, startade med en ny omgång i Halmstad för inte ens fyra veckor sedan. Redan har gänget svetsats samman som grupp och utvecklats i jättekliv. – De har ett väldigt tufft schema, men de är mycket motiverade och intresserade, berömmer deras kompanichef Magnus Stegmark.

GMU-rekryterna går snabbt framåt. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

– Brorsan har gjort värnplikten och han har berättat mycket bra saker om det, säger Jonathan Isaksson. Därför hade jag höga förväntningar på GMU. Men de förväntningarna har överträffats, fortsätter Jonathan, som går GMU mot en tjänst i hemvärnet. En plan som kanske kommer att ändras.
– Planen var att börja jobba eller plugga vidare efter GMU och samtidigt vara med i hemvärnet. Men detta har fått mig att öppna ögonen och efter bara ett par dagar här började jag fundera på om inte detta är vad jag vill fortsätta med på heltid, säger Jonathan Isaksson. Att vara befäl som utbildar rekryter verkar vara ett riktigt bra jobb, funderar han.

Duell

Jonathan Isaksson bildar stridspar tillsammans med Kajsa Rautenberg under utbildningsmomentet ”duell”. Under en framryckning stöter de på en motståndare. Snabbt tar stridsparet skydd, anger mål och bekämpar motståndaren för att sedan växelvis framrycka tills momentet avbryts. Det är mycket att tänka på för rekryterna: terrängen, hur de hanterar vapnet, kommunikationen med stridsparskamraten och var denne befinner sig. Efter momentet får de direkt feedback av momentets instruktörer.
– De är ganska hårda, och det måste de vara eftersom vi övar med skarpa vapen. Fast de är hårda med glimten i ögat, berättar Kajsa.

Kajsas plan är att gå med i hemvärnet efter GMU.
– Jag trivs bra med mitt civila arbete och vill inte släppa det. Samtidigt vill jag gärna vara med och hjälpa andra och bidra vid till exempel eftersök eller vid naturkatastrofer. Därför passar hemvärnet mig perfekt, säger Kajsa Rautenberg, som snabbt blivit imponerad av Försvarsmakten.
– Jag förstår att folk vill arbeta i försvaret. Det är en speciell miljö med en speciell samhörighet.
– Vi har bara varit här i lite drygt tre veckor men lärt känna alla väldigt fort, hakar Jonathan på. Vi spenderar ju nästan all tid tillsammans. Det gör att vi får en stark samhörighet och får ut maximalt av utbildningen.

Den grundläggande soldatutbildningen genomförs i ett högt tempo och kompanichef Magnus Stegmark beskriver deras utvecklingskurva som extrem.
– Det är otroligt positivt och roligt att jobba med en grupp som går framåt på det viset, säger han.