Sista uppgiften för HMS Fårösund

Efter 56 år i marinens tjänst kastade arbetsfartyget HMS Fårösund loss för sista gången från Örlogshamnen i Karlskrona. Sydostlig vind i stäven, ihållande regn och som vanligt, däcket fullt utav minor. Kursen sattes mot övningsområdet för Swenex 2.

Efter mer än ett halvsekel i Försvarsmaktens tjänst gör HMS Fårösund sin sista övning. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Artt fälla tunga minor kräver ett lagarbete där hela besättningen hjälps åt.
Artt fälla tunga minor kräver ett lagarbete där hela besättningen hjälps åt. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Minor som ska bärgas märks ut, för att enkelt kunna bärga dem senare.
Minor som ska bärgas märks ut, för att enkelt kunna bärga dem senare. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Artt fälla tunga minor kräver ett lagarbete där hela besättningen hjälps åt. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Minor som ska bärgas märks ut, för att enkelt kunna bärga dem senare. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson

När fartyget, med sina knappa tio knop närmar sig skärgården har kvällen övergått till natt och man hinner fälla fyra övningsminor innan det är dags för ankring. Tidigt nästa dag är vädret betydligt bättre och ytterligare sju stycken övningsminor av olika sorter fälls. Hela besättningen hjälps åt att lösa uppgifterna. Vissa av minorna bryts ner organiskt i vattnet medan andra bärgas efter övningen.

– Dessa minor ska minröjningsfartygen öva mot och försöka hitta. Både sonarer och röjdykare kommer att användas, säger Micke Åkesson som är fartygschef på HMS Fårösund.

Minutläggning en unik kompetens

På HMS Fårösund finns en rutinerad besättning där alla vet vad som ska göras. Övningsminor kan väga 600 kilo, och att lyfta dem på ett säkert sätt, från ett gungande och halt däck är inte enkelt. Det kräver både erfarenhet och kunnande.

Men om några få veckor tar HMS Fårösunds historia slut. Fartyget skall avvecklas och avrustas. Nya utmaningar tar vid, förut okända vänskapsband kommer att knytas och nya kapitel i besättningsmedlemmars liv skrivs. Men kompetensen för den viktiga uppgiften att fälla minor, lever kvar ombord på andra fartyg när Fårösund förtöjt för sista gången.