Siluetter i dimman

Klockan är strax efter halv sex på morgonen. Det är dimmigt och varmt, snudd på kvalmigt i luften. Efter ett tag syns siluetter i den vita dimman. Dagen har precis startat för deltagarna under krigsförbandsövningen vid Artilleriregementet.

Tidig morgon ute i fält, 92:a artilleribataljonen har krigsförbandsövning. Foto: Elisabeth Gustavsson/Försvarsmakten

Ute vid Bodsjöberget på Bodens södra skjutfält har 50 personer fördelade på fyra tält spenderat natten.  För det otränade ögat ser det ut som stora mörka jordhögar som höjer sig upp på en lerig men relativt öppen yta.

Plötsligt hörs svaga röster inne i ett av tälten. Redan innan reveljen klockan sex är soldater och officerare igång. Alla måste äta och tältförläggningen ska rivas. Inom två timmar blir de upphämtade för dagens två första utbildningspass, strid i bebyggelse och personlig färdighetsbana.

En till synes glad och utvilad person kommer ut ur ett av tälten. Det är gruppchefen Joel Hermansson, han har redan ätit eftersom han valt att ta det sista eldpasset och kunnat sova hela natten och äta frukost i lugn och ro minuterna innan revelj.
– Jag har sovit gott, första gången jag sett en dieselvärmare i ett 20-tält, natten har varit varm och torr, berättar han. 

När Hermansson inte tjänstgör som reservofficer vid A 9 studerar han till byggnadsingenjör i Uppsala. Åtta dagar på övning i Boden innebär att han missar mellan 80 och 90 studietimmar, men kurskamraterna har lovat att täcka upp så gott det går.
– Mina två bröder är militärer på heltid men för mig passar det perfekt att komma in och tjänstgöra någon gång per år, säger Joel Hermansson.

Till sommaren utnämns Joel till förste sergeant. Men hans planer för sin militära framtid slutar inte där.
– Jag kommer att fortsätta som reservofficer till jag är fanjunkare eller fänrik, det vore kul.

Det går undan att riva tälten, det är den lätta delen av förläggningstjänsten. Under föregående kväll och natt då tälten behövde slanor för att duken skulle sträckas, gick det inte lika fort.  Det intygar en av instruktörerna från trossgruppen,
– Genomblöta maskeringsnät blir riktigt tunga, de har fått slita inatt för att kunna få in slanor under tältduken, berättar instruktören Lovisa Johansson. 

I övrigt är hon nöjd med att alla sovit och vaknat torra. Under natten till fredagen har 50 av krigsförbandsövningens totalt dryga 150 deltagare sovit ute. Enligt Lovisa får samtliga bra betyg i momentet förläggningstjänst.
– Bra förarbete är a och o, till exempel rejält med granris under liggunderlagen och att dika ut runt tälten för att undvika vattensamlingar där tältet är placerat, säger Lovisa Johansson.

Efter en dryg timme är containern packad, tälten rivna och av nattens förläggningsplats finns bara avtryck av kängor på den leriga marken. Soldaterna och reservofficerarna åker vetgirigt vidare för nya utmaningar, där strid i bebyggelse står först på schemat.