Prins Carl Philip: ”Det var gripande att träffa dem”

Under förra veckan besökte prins Carl Philip Afghanistan tillsammans med den nytillträdde arméinspektör generalmajor Anders Brännström. På Camp Monitor mötte prinsen bland annat de soldater som var inblandade i hårda strider i distriktet Qush Tepah i september.

Prinsen mötte skyttesoldater ur Romeo Lima som bland annat berättade om sina erfarenheter från den hårda strid de var inblandade i början av september. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Prinsen besökte även Role 2 på Camp Monitor som tog hand om skadade och döda afghanska soldater efter en häftig strid i Sar-e-Pul för några veckor sedan.
Prinsen besökte även Role 2 på Camp Monitor som tog hand om skadade och döda afghanska soldater efter en häftig strid i Sar-e-Pul för några veckor sedan. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Prinsen flög över det kulliga ökenlandskapet i området Qush Tepah där striden stod i september. Under överflygningen pågick en operation på marken.
Prinsen flög över det kulliga ökenlandskapet i området Qush Tepah där striden stod i september. Under överflygningen pågick en operation på marken. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Prinsen besökte även Role 2 på Camp Monitor som tog hand om skadade och döda afghanska soldater efter en häftig strid i Sar-e-Pul för några veckor sedan. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Prinsen flög över det kulliga ökenlandskapet i området Qush Tepah där striden stod i september. Under överflygningen pågick en operation på marken. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

En amerikansk kulspruteskytt tittar ut genom öppningen från en Black Hawk-helikopter. Nedanför avtecknar sig stadsdelar där bebyggelsen utgörs av kvadratiska gårdskomplex. Tittar man extra noga så kan man få skymten av lite afghanskt vardagsliv. En kvinna tvättar ett barn. En get står och betar. Några barn hämtar vatten i den lokala brunnen. I fjärran, en grön fläck i det annars så karga ökenlandskapet, det är parken bredvid svenska Camp Monitor, ryssarna anlade den senast de var här. I headsetet meddelar piloten att det fem minuter kvar till landning.

– Välkomna till Camp Monitor, säger kompanichefen major Mattias Otterström högt genom rotorbullret.

Prins Carl Philip är inte helt obekant med den militära världen. Han är reservofficer i amfibiekåren och specialiserad på stridsbåtstjänst. Efter en kort orientering av kompanichefen Mattias Otterström, genomförs en rundtur på campen. Först besöks sjukvårdsenheten, Role 2. Något som närmast kan beskrivas som en uppgraderad vårdcentral med kirurgförmåga. För några veckor sedan fick sjukvårdspersonalen verkligen jobba intensivt och hårt. Sjuksköterskan Elisabeth Frost var en av dem som jobbade intensivt den där natten. 

– Det var efter en strid nere i Sar-e-Pul. Inga svenska soldater var inblandade, men flera skadade och döda afghanska soldater fördes hit för vård, säger sjuksköterskan Elisabeth Frost.

Efter en stund får prinsen också träffa soldater ur skyttekompaniet Romeo Lima. Han lyssnar intresserat och ställer frågor när de berättar sin version av vad som hände den där dagen i början av september i distriktet Qush Tepah, beläget i ökenlandskapet väster om Shebergahn. En strid som varade i flera timmar. Efteråt kommenterade prinsen mötet med soldaterna i Afghanistan:

– Det var gripande att träffa dem och höra hur de mådde nu efteråt. Jag har gått en del utbildningar inom det militära men det här var verkligen på liv och död.

– De svenska killarna och tjejerna, både militära och civila, som jag träffade i Afghanistan är så duktiga och professionella. De gör ett riktigt bra arbete och de gör en stor skillnad för Afghanistan.

Med på färden till Afghanistan var också en den nytillträdda arméinspektören generalmajor Anders Brännström. Han fick en bred orientering om verksamheten vid den svenska afghanistanstyrkan och om de stora förändringar som just nu sker vid Isaf-insatsen inför år 2014. Då ska en majoritet av de utländska styrkorna i Afghanistan ha lämnat landet.