Örnmarschen – sista delen för att bli fallskärmsjägare

Tre mil marsch på dagen, tre mil om natten och en mil orientering. Detta tillsammans med skjutövning och ett inledande fallskärmshopp var och är Örnmarschen. 45 deltagare, 16 av dessa genomförde det i syfte att bli svenska fallskärmsjägare. Resten var inbjudna och redan utbildade fallskärmsjägare.

Första transporten sker med flygplanet Transportflygplanet TP-84. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Soldaterna seglar ner med all sin utrustning. Under fallskärmshopparen skymtar ryggsäcken förbunden med en lina. Detta för att anslaget mot marken inte ska ske med både kropp och ryggsäck samtidigt.
Soldaterna seglar ner med all sin utrustning. Under fallskärmshopparen skymtar ryggsäcken förbunden med en lina. Detta för att anslaget mot marken inte ska ske med både kropp och ryggsäck samtidigt. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Slutet av dagen nalkas och soldaterna marscherar på utmed den traditionella leden från tidigt 70 talet
Slutet av dagen nalkas och soldaterna marscherar på utmed den traditionella leden från tidigt 70 talet Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Mörkret kliver in i verksamheten och marschen fortsätter oavsett ljusförhållanden.
Mörkret kliver in i verksamheten och marschen fortsätter oavsett ljusförhållanden. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Soldaterna seglar ner med all sin utrustning. Under fallskärmshopparen skymtar ryggsäcken förbunden med en lina. Detta för att anslaget mot marken inte ska ske med både kropp och ryggsäck samtidigt. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Slutet av dagen nalkas och soldaterna marscherar på utmed den traditionella leden från tidigt 70 talet Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Mörkret kliver in i verksamheten och marschen fortsätter oavsett ljusförhållanden. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Örnmarschen är en den avslutande delen i den tio veckor långa fallskärmsjägarutbildningen, kurs 0231 inom Försvarsmakten.  Det är en rejäl utmaning för kroppen och årets marsch bjöd även på en massa fukt till följd av de senaste veckornas ihållande regn.

– I år är det första gången som det är både soldater och officerare med och genomför utbildningen, 0231. Tidigare har soldaterna varit värnpliktiga och gjort sin utbildning på Fallskärmsjägarskolan och officerare på den här kursen, 0231:an som vi säger internt, säger Tornie Ottersten, kapten för fallskärmsjägarna.

Efter en kort flygtur från Karlsborgs flygplats reser sig deltagarna. Rött ljus blir grönt och fallskärmen vecklar ut sig ovanför. Det tar mindre än en minut innan de landar på fältet vid Flygebyn. Örnmarschen har officiellt börjat. Ett dygn av utmaningar väntar. Har du det som krävs, snurrar i ett flertal av deltagarnas sinne.

Platsen är Karlsborg, nordvästra delen av Vättern i Sverige. Det har ösregnat i några dagar innan och temperaturen kryper neråt.  Efter landning delade deltagarna upp sig i små grupper som rycker framåt utmed en förutbestämd ”led”. Några går på hårdare och kommer fram fortare till mellanstationen. Där finns möjlighet till en kortare vila innan natten tar vid med mörker och en ny ”led” att följa. Framåt morgontimmarna når deltagarna Perstorp norr om Karlsborg. Där sker en mil orientering följt av skjutprov.  

Jonas Karlsson en av deltagarna berättar på morgontimmen:

– Det är riktigt krävande. Ont i kroppen får man av packningen och den långa marschen. Ett riktigt kraftprov som ställer lite extra krav. Man måste vara motiverad för detta och bara ge sig in i det.

På ryggen bär deltagarna cirka 25 kilo packning, detta plus stridssele och vapen blir en hel del att släpa med sig. Under kvällen och natten bryter några av deltagarna. De flesta är medvetna om riskerna och att man får ont i knän och i kroppen. Nästa utbildning sker om ett år.