”Kul med variation i vardagen”

Tidigt på morgonen stod ett tjugotal killar beredda att tjänstgöra på sina andra jobb. Det handlade om 23 stycken tidvis tjänstgörande soldater, de så kallade GSS/T.

Markus Johansson såg fram emot tjänstgöringen på förbandet Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Under de flesta av årets dagar har de andra jobb såsom snickare, egna företagare eller så studerar de. Nu hade de alla valt att lämna sina ”civila” liv för att åter klä sig i grönt för några veckors tjänstgöring på förbandet.

Andra omgången GSS/T


Flera av killarna tjänstgjorde som GSS/T redan förra året, för andra var det första gången.
– Jag gjorde lumpen på Amf 1 år 2010-11, jag ville fortsätta i gröna kläder men jag ville också avsluta min utbildning till snickare. Nu är jag klar med den och passar då på att tjänstgöra på förbandet under några veckor. Det har varit lite enformigt på jobbet så när den här möjligheten att tjänstgöra under en kortare tid dök upp så var det inget att tveka på. Att tjänstgöra som GSS/T är den perfekta mixen, man får det bästa av två världar. Det är också kul att få lite variation i vardagen, sa Markus Johansson

Det blir några intensiva veckor för killarna. Den första dagen handlade mest om att hämta ut personlig utrustning såsom kängor, uniform, vapen och annat som de kommer att behöva under tjänstgöringen. Redan dag två går de ut på skjutbanan för att skjuta in vapen och sedan bär det av till övningsområdet på Utö.

– Jag ser verkligen fram emot de här veckorna, det är verkligen kul att vara här. Även om jag bara känner tre stycken av killarna sedan tidigare så är det inga problem att snabbt komma in i gänget, sa Markus