GMU – ingen vanlig camping

Höstens GMU-omgång i Skåne har nu avverkat sin tredje vecka. Rekryterna på Södra skånska regementet, P 7, har börjat skjuta skarpt och bli vän med sina vapen. Nu är båda plutonerna ute i fält flera dygn och har gruppvis tillbringat sina första nätter i tält.

Patrik Nilsson, en av rekryterna på GMU (Grundläggande militär utbildning) omgång fem, njuter av sin egenhändigt tillrörda ”påsmat”, vid Generalsbacken ute på övningsfältet Revingehed, P 7. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Maja Eriksson är rekryt vid 1:a pluton, 1:a grupp på Livkompaniet vid P 7. Hon tycker det är roligt att ha kommit igång med fältlivet – i andra projektperioden under GMU; ”Patrull”.
Maja Eriksson är rekryt vid 1:a pluton, 1:a grupp på Livkompaniet vid P 7. Hon tycker det är roligt att ha kommit igång med fältlivet – i andra projektperioden under GMU; ”Patrull”. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Maja Eriksson, i mitten, kom ensam från Klippan till GMU på P 7 men har snabbt fått nya vänner. Här står hon med Sofia Brantfelt till vänster och Yen Vu till höger.
Maja Eriksson, i mitten, kom ensam från Klippan till GMU på P 7 men har snabbt fått nya vänner. Här står hon med Sofia Brantfelt till vänster och Yen Vu till höger. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
– Det är lätt att få nya vänner här. Vi jobbar tätt tillsammans i gruppen och umgänget med kompisarna är en stor positiv bit i det här livet, konstaterar Patrik Nilsson från Simrishamn.
– Det är lätt att få nya vänner här. Vi jobbar tätt tillsammans i gruppen och umgänget med kompisarna är en stor positiv bit i det här livet, konstaterar Patrik Nilsson från Simrishamn. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Maja Eriksson är rekryt vid 1:a pluton, 1:a grupp på Livkompaniet vid P 7. Hon tycker det är roligt att ha kommit igång med fältlivet – i andra projektperioden under GMU; ”Patrull”. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Maja Eriksson, i mitten, kom ensam från Klippan till GMU på P 7 men har snabbt fått nya vänner. Här står hon med Sofia Brantfelt till vänster och Yen Vu till höger. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
– Det är lätt att få nya vänner här. Vi jobbar tätt tillsammans i gruppen och umgänget med kompisarna är en stor positiv bit i det här livet, konstaterar Patrik Nilsson från Simrishamn. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

Maja Eriksson som kommer från Klippan i nordvästra Skåne tycker att det känns bra att ha kommit igång med själva stridsutbildningen, i ”patrull-skedet”.

– Visserligen är vi bara i början av utbildningen men jag trodde nog det skulle vara ännu tuffare! Jag har själv ingen erfarenhet av frivillig ungdomsutbildning men har hört av kompisar om hur det var att göra lumpen och av andra om GMU.

Maja har förberett sig väl. Tidigare har hon regelbundet tränat både dans och simning men inför GMU la hon till både gym och löpträning.

– Det jobbigaste är väl att framrycka med all utrustning och packning när det är stridsutbildning, med låga ställningar och när man ska åla sig fram. Samtidigt är det kul med fysisk fostran.

– Roligast är skytte och fysisk träning, konstaterar Maja.

”Grönpåse” till middag

Patrik Nilsson från Simrishamn sitter med sin grupp och förbereder middagen. På menyn står det ”grönpåse”. Det är en sorts torkad mat som är lätt att ta med i packningen och som, efter att blivit utblandad med kokt vatten, kan bli riktigt god.

– En sak som är bra med GMU är att man lär känna sig själv, sin kropp och sina begränsningar. Det som varit jobbigt hittills är att det ibland blir tidsnöd – man ska hinna med många åtgärder på kort tid när det gäller… men det blir nog lättare när man kommer in i rutinerna.

– Jag tycker att utbildningen här ibland kan vara mer psykiskt än fysiskt påfrestande. Eftersom jag spelar handboll och har varit van att träna tre gånger i veckan så är det fysiska knappast något problem för mig, säger Patrik.

Vad som händer efter att de tre månaderna på grundläggande militär utbildning är till ända, det vet inte Patrik säkert just nu men han har alternativen klara för sig.

– Det beror på hur det går. Antingen blir jag anställd soldat eller går jag med i Hemvärnet. Civilt är jag redan utbildad elektriker och vet att jag kan få jobb hemma i Simrishamn, om jag vill det.

Maja är också lite avvaktande men har satt upp ett tydligt mål.
– Jag vill bli anställd soldat! Blir jag inte det så kommer jag nog att jobba med sjukvård, antingen civil ambulanssjukvård eller något liknande inom Försvarsmakten, säger hon bestämt.

Journalistbesök

Även massmedierna visar nu ett ökande intresse för vår soldatutbildning. En av plutonerna har haft besök av Sydsvenskan. Sydsveriges största tidning jobbar nämligen nu med en reportageserie där man bland annat ska belysa skillnaden mellan gamla tiders värnplikt och den nya frivilliga soldatutbildningen.

Rekryterna Patricia Sjöström och Ibrahim Cheikha tyckte det var spännande att bli intervjuade av regionaltidningen och berättade om sina erfarenheter hittills. Fotoblixtarna under skjututbildningen störde i alla fall inte Patricia, som samlade alla skotten inom 10:ans ring!