Fulladdat, intensivt och lärorikt

Sedan början av augusti pågår instruktörskurs stridsvagn 122 vid I 19. En innehållsrik utbildning där deltagarna verkligen fick sitt elddop under första veckan i oktober då de deltog i tredje stridsvagnskompaniets skarpskjutningsvecka på Tåme skjutfält.– En mycket intensiv och lärorik vecka där stegringsföljden i utbildningen har varit inspirerande, berättar en av deltagarna, förste sergeant Johan Landström.

Ett ljus i höstmörkret, stridsvagnskompaniet och deltagarna i instruktörskursen lyste upp Tåme skjutfält under skjutveckan. Foto: Hampus Bergman-Lahti/Försvarsmakten
Förste sergeant Johan Landström, blivande stridsvagnsinstruktör.
Förste sergeant Johan Landström, blivande stridsvagnsinstruktör. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Förste sergeant Johan Landström, blivande stridsvagnsinstruktör. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Instruktörskurs stridsvagn 122 genomförs för första gången vid Norrbottens regemente och har fem deltagare, två specialistofficerare från pansarbataljonen, en officer från Skaraborgs regemente i Skövde och 2 elever från specialistofficersutbildningen vid Markstridsskolan. Utbildningen är på cirka 20 veckor och har ett innehållsrikt program där deltagarna får en gedigen utbildning på hela systemet.
– En riktigt rolig utbildning där vi får gå in ordentligt på djupet i vagnens system för att vi sedan ska kunna undervisa nya stridsvagnssoldater. Det är en riktig ”ahaupplevelse”, vagnen är verkligen ett tekniskt mästerverk. Tillverkaren har tänkt till på alla punkter, säger Johan Landström.

Alla befattningar

Johan gjorde sin värnplikt på pansarbataljonen som vagnchef och är nu specialistofficer på stridsvagnskompaniet. Han är imponerad av den stegringstakt som kursen har, speciellt under veckan i Tåme.
– Vi som går kursen utgör en egen vagnsbesättning och efter tio veckors utbildning ingick vi med vår vagn i en stridsvagnspluton under skarpskjutning. Det tog förut nästan ett år. Dessutom får vi prova alla befattningar i vagnen, även det ger bättre förståelse för helheten, fortsätter han.

Fysiskt krävande

Under skjutveckan i Tåme fick kompaniet och kursdeltagarna prova att öva med fulladdade ammunitionsfack, något som inte är så vanligt under stridsvagnsskjutningar.
– Det är riktigt fysiskt krävande att hantera drygt 40 granater som väger cirka 15 kilo styck. Dessutom blir det bra träning att arbeta inne i vagnen när det är fullastat och fulladdat. Det blir som vi brukar säga ”Train as you fight”, säger Johan.
 
Instruktörskursen fortsätter nu fram till julledigheten och närmast på programmet är vård efter övning och fortsatt teknisk tjänst där teori och praktik blandas.
– Jag är glad att jag har fått chansen att gå den här utbildningen och skjutveckan var en riktig höjdpunkt. Det var en otrolig upplevelse att gå ut med helt uppfyllda vagnar och genomföra skarpskjutning i grupp och pluton, avslutar Johan Landström.