Från civil till soldat

– Vilken skostorlek har du? Förrådsmannen Bo Lövkvist delar vant ut kängor och gummistövlar. Kvällens uppgift att utrusta tidvis tjänstgörande personal går som på räls.

Lamporna lyser utanför serviceförrådet i Boden. Trots att klockan är närmare åtta på kvällen är det febril aktivitet inne på förrådet. Genom ett smidigt stationssystem slussas soldater och officerare runt i förrådet och får sin utrustning. Allt ska med, från skor, värmerockar hjälm och träningsoverall. Det blir en hel del utrustning. Via en utgång på långsidan av byggnaden kommer de ut en efter en. Bärandes på en full stor säck, en större militär bag med liggunderlag ihoprullat ovanpå. Nu är både soldater och officerare utrustade med allt de kan behöva under närmaste dagarna. En packning som inte bara väger mycket utan förvandlar deltagarna, som till vardags har en annan civil sysselsättning, till militär personal.

Fyller logementen

Det är liv och rörelse i kasern ett på Artilleriregementet. Utanför står två stora blåvita bussar och flertalet minibussar. Under eftermiddagen på tisdagen fylldes flera logement på regementet med tidvis tjänstgörande soldater och reservofficerare. Årets krigsförbandsövning, KFÖ, för 92:a artilleribataljonen har startat med över 150 deltagare. De flesta rycker in för andra gången sedan de tackat ja till att bli tidvis tjänstgörande. Stämningen är på topp. Det skämtas och skrattas. Många känner varandra, har gjort värnplikten tillsammans och dessutom övat ihop under förra året.

– Övningen hoppas jag ska vara givande och framför allt ska vi ha kul, säger soldat Sofia Bednarek, som inte varit borta från området speciellt länge då hon genomförde dumperutbildning på A 9 i juni.

Att bo på logementet beskriver fleraav deltagarna som att återuppleva värnplikten eller den grundläggande militärutbildningen som all tidvis tjänstgörande personal har i grunden. Efter inskrivningen började de flesta att bo in sig i väntan på att få all militärutrustning. 

– Har du bäddat sängen ordentligt, skämtar Jannice Nyberg från Kalix till Luleåbon Markus Lundmark.  Han skrattar och svarar att han är lite tveksam om den skulle klara en inspektion.

Jannice Nyberg vill vara tidvis tjänstgörande för att vidmakthålla kunskapen från värnplikten, och i synnerhet träna på artillerispecifika uppgifter.

– Det ska bli spännande att få sina respektive befattningar och det hoppas jag att vi får i slutet av denna övning, säger hon.