Avlidna hedrades med ceremoni

Under Sveriges insats i Kosovo som inleddes 1999 har sju svenskar avlidit i tjänst för KFOR. Helgen den 13 oktober hedrades minnet av dessa med en ceremoni på Livgardet i Kungsängen.

Minnesceremoni vid Livgardet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Vid ceremonin deltog bland andra chefen för insatsstaben, chefen för Livgardet, Livgardets förbandspastor, anhöriga till de avlidna och representanter från organisationer som arbetar med veteranstöd. Dagen inleddes med att chefen för Livgardet tog emot de anhöriga i mässen. Därefter följde en minnesceremoni vid de minnesstenar som flyttades från Camp Victoria i Kosovo till Livgardet i Kungsängen i samband med att campen lämnades av den svenska styrkan.

– I minnet finns de kvar, de älskade som ni förlorade. I minnet är de levande. Och i det gemensamma minnet för oss i Försvarsmakten lever våra kollegor och vänner vidare, som förebilder och människor att hedra och minnas. De minnesstenar vi har framför oss idag är tecken på vänskap och beundran för deras insatser, sa Livgardets förbandspastor under ceremonin.

Efter att chefen för insatsstaben hållit tal och de anhöriga lagt blommor vid minnesstenarna till musik av Livgardets dragonmusikkår hölls en tyst minut följd av ett korum. Dagen avslutades med en gemensam lunch.