Upplevelser och utmaningar på Regementets dag

Under fredagen kom hundratals människor till Enköpings garnison för att delta på Regementets dag. Allmänheten, skolor och elever från regionen var inbjudna att delta. Ledningsregementet bjöd på musik, guidade turer, uppvisningar och förevisningar av materiel.

Under Regementets dag visade rekryterna i grundläggande militär utbildning (GMU) upp delar av vad de lärt sig sedan de ryckte in i augusti. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
I Enköpings kommuns monter kunde ungdomar tävla om en valfri upplevelse i kommunen, vilket intresserade många. Susanne i röd jacka.
I Enköpings kommuns monter kunde ungdomar tävla om en valfri upplevelse i kommunen, vilket intresserade många. Susanne i röd jacka. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
En av dem som utmanades av de fysiska testerna var Abdulla Tadzijev (i randig tröja till höger).
En av dem som utmanades av de fysiska testerna var Abdulla Tadzijev (i randig tröja till höger). Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
I Enköpings kommuns monter kunde ungdomar tävla om en valfri upplevelse i kommunen, vilket intresserade många. Susanne i röd jacka. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
En av dem som utmanades av de fysiska testerna var Abdulla Tadzijev (i randig tröja till höger). Foto: Anna Norén/Försvarsmakten

Nytt för i år var de lokala samarbetspartners som deltog: Enköpings kommun, Landstinget, Enköpings Hyresbostäder, Räddningstjänsten och polisen. Från Enköpings kommun deltog bland andra informatören Susanne Järved.
– Vi vill att ungdomar ska trivas och vilja stanna kvar i kommunen som unga vuxna, berättar Susanne.
– Idag har vi en tävling i vår monter som gjort att vi fått många kontakter med ungdomar. Det är över vår förväntan! fortsätter Susanne.

Ett stort antal montrar med soldater med olika förband och enheter från regementet samt Livgardet, Luftstridsskolan och Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum fanns på plats.

Utmanande upplevelser

Kanske mest populärt bland skolklasser som bjudits in var upplevelsestationerna. Här kunde besökarna pröva på att skjuta luftgevär, springa hinderbana, lära sig mer om sjukvård och trafiksäkerhet. De kunde också testa sin precision och kastförmåga, pröva olika stridsförflyttningssätt och testa sin fysiska förmåga.

En av besökarna som utmanade sig till att klara de fysiska testerna var Abdulla Tadzijev. Uppgiften var att statiskt hålla upp sin överkropp så att bollen som hängde runt halsen inte nuddade marken.
– Det gör lite ont nu efteråt. Men jag klarade det, ler Abdulla.
– Nu ska jag nog vila lite och pröva de andra fysiska testerna också. Jag brukar träna, men inte just sånna här grejjer, avslutar han.

Musik- och motorcykeluppvisningar

Besökarna kunde också se bland annat motorcykeluppvisning, repfirning från hög höjd, höra bandet Pipes and Drums och the First Royal Engineers spela, se stridsförevisningar och gå på föreläsningar om anhörig- och veteranstöd inom Försvarsmakten.

Regementets dag var också anhörigdag för soldaterna i den pågående omgången av grundläggande militär utbildning (GMU).