Strategiska reserven lämnar av

Från noll till hundra på bara några dagar. Det har varit verkligheten för de skyttesoldater som de senaste två åren utgjort Försvarsmaktens strategiska reserv.

Överste Michael Claesson, chef FS 24, välkomnade delar av den avgående strategiska reserven till nästa Afghanistanstyrka. Foto: per-ola Mjömark/Försvarsmakten
Arméns musikkår svarade för musiken vid avtackningsceremonin.
Arméns musikkår svarade för musiken vid avtackningsceremonin. Foto: per-ola Mjömark/Försvarsmakten
P7:s 711:e kompani har avslutat två år som strategisk reserv. Ett uppdrag som nu övertagits av soldater från I19.
P7:s 711:e kompani har avslutat två år som strategisk reserv. Ett uppdrag som nu övertagits av soldater från I19. Foto: per-ola Mjömark/Försvarsmakten
Arméns musikkår svarade för musiken vid avtackningsceremonin. Foto: per-ola Mjömark/Försvarsmakten
P7:s 711:e kompani har avslutat två år som strategisk reserv. Ett uppdrag som nu övertagits av soldater från I19. Foto: per-ola Mjömark/Försvarsmakten

Utanför Granhammars slott på Livgardet i Kungsängen känns verkligheten i Afghanistan långt borta. På avstånd hörs stegen från 150 soldater taktfast marschera nedför grusgången mot slottet. Det är dags för avtackningsceremoni av P 7:s 711:e kompani som precis avslutat två år som strategisk reserv – ett uppdrag som nu övertagits av soldater från I 19.

Efter bara några veckor i beredskap fick skyttesoldat Marcus Wilche åka till Afghanistan. På kullen Ali Zai i svenskarnas ansvarsområde firade han sin 25-års-dag tillsammans med kamraterna och en låda cigarrer från Marmal. Den gången behövdes skyttekompaniets stöd i sju veckor. Sedan dess har kompaniets soldater efterfrågats i Afghanistan ytterligare fyra gånger, ofta för flera månader långa uppdrag. För Marcus del genomfördes den sista resan med bara tio dagars varsel.
– Det var häftigt att se att beredskapen funkade, att vi kunde gå från noll till hundra så fort, säger han.

Kompanichef major André Saedén är nöjd över att den strategiska reserven nyttjats mycket.
– Det visar att vi behövs och att högre chef vet om att 711:e kan lösa alla uppgifter.  Jag är oerhört nöjd och stolt över vad vi presterat i förbandet. Vi har levererat det som varit efterfrågat – ett omedelbart, gripbart förband som kan sättas in där det behövs, säger han. 

I gräset utanför Granhammars slott ligger höstens första löv, men i luften dröjer sig ännu sommarens sista myggor kvar. Det är inte riktigt höst, men inte hellre längre sommar. Södra skåningarnas fanfar ljuder, men för de skånska soldater som precis fått sina diplom är det långt ifrån över. De flesta av dem gör sig nu beredda att gå in som ordinarie skyttesoldater i vinterns kommande Afghanistaninsats.
– Er uppoffring kommer nu att krönas med en full insats i den svåraste miljö där Försvarsmakten verkar – Afghanistan. Välkomna till FS 24, säger överste Michael Claesson, chef FS 24.