Snabb insats räddade nödställda

Det har varit ett händelserikt år för personalen vid Arméns jägarbataljons bergspluton. Efter många veckors arbete i samband med Herkuleskraschen i Kebnekaisemassivet kunde bergsguiderna Carl-Johan Olofsson och Martin Erks återigen bidra med sin unika kompetens i extremt svårframkomlig bergsterräng. Denna gång när två klättrare räddades från en klippavsats i Tärnafjällen i Västerbotten fredagen den 14 september

Bild från klippavsatsen. Några hundra meter bort syns de civila fjällräddarna som först upptäckte de nödställda. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten
Under den här klippan hade Oscar Skog och Anton Berggren slagit läger under två dygn. Här ser man löjtnant Martin Erks från bergsplutonen framme på platsen.
Under den här klippan hade Oscar Skog och Anton Berggren slagit läger under två dygn. Här ser man löjtnant Martin Erks från bergsplutonen framme på platsen. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten
Carl-Johan Olofsson.
Carl-Johan Olofsson. Foto: Martin Erks/Försvarsmakten
Erfarne helikopterpiloten Mats Widgren.
Erfarne helikopterpiloten Mats Widgren. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten
Under den här klippan hade Oscar Skog och Anton Berggren slagit läger under två dygn. Här ser man löjtnant Martin Erks från bergsplutonen framme på platsen. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten
Carl-Johan Olofsson. Foto: Martin Erks/Försvarsmakten
Erfarne helikopterpiloten Mats Widgren. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten

När Oscar Skog och Anton Berggren från Sundsvall räddades hade de två händelserika dygn bakom sig som inleddes med att de klättrade upp till Sytertoppen under onsdagen den 12 september. När de begav sig ner igen tänkte de ta en genväg till Kungsleden på södra sidan som är brantare. Mörkret inföll snabbare än beräknat och de bestämde sig för att övernatta på en klippavsats som de klättrade upp till. På morgonen såg de att det var betydligt lättare att klättra upp än ner från klippavsatsen. De hade inget annat val än att slå larm när vädret slog om. Grabbarna hade förberett sig bra och är vana att sova ute och röra sig i skog och mark, så de byggde ett vindskydd och höll kroppsvärmen åt varandra genom sova tätt ihop.

Mycket erfaren pilot

När sökandet upptogs igen på fredagen fick ett civilt helikopterföretag med den mycket erfarne piloten Mats Widgren en förfrågan om att flyga till området tillsammans med personal ur bergsplutonen från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Bergsplutonens personal är sedan tidigare är bekant med och har arbetat mycket ihop med Mats Widgren.
– Vi har nyligen avslutat två månaders jobb tillsammans uppe i Kebnekaiseområdet efter Herkuleskraschen och blivit väldigt samkörda. Jag har jobbat i alperna med schweizisk och österrikisk militär men Mats är den pilot jag kommit att lita mest på och har störst förtroende för i alpin bergsterräng, säger Carl-Johan Olofsson.

”Bäddat för oss”

De två 22-åriga kompisarna från Sundsvall hade suttit drygt två dygn på klippavsatsen på södra Sytertoppen i Tärnafjällen när Carl-Johan Olofsson och Martin Erks kom till undsättning. Helikoptern kunde först sätta ner Carl-Johan och Martin vid de nödställda klättrarna.
– Vi har mycket att tacka den civila fjällräddningen som redan bäddat för oss genom att göra ett omfattande sökarbete och redan lokaliserat de två männen i mycket svår väderlek. Vi hade dessutom en väldigt stor portion tur vad gäller just väderleken, det blev precis en lucka i molntäcket under en timme när vi kom till platsen, fortsätter Carl Johan Olofsson.

Vid nästa inflygning mot klippväggen hämtade piloten upp Anton och Oscar genom att göra en så kallad stöttningslandning då helikoptern bara nuddar marken. På klippavsatsen var det två lyckliga bergsklättrare som stod och väntade på hjälp.
– Det var helt otroligt att se när de kom. Vi kände oss trygga bara genom deras uppenbarelse, vilka grymma proffs, sa Oscar och Anton efteråt.

Snabbt och lyckligt slut

För bergsguiderna var det befriande att se de nödställda grabbarna i så pass bra skick.
– De var lite uttorkade, nedkylda och hade energibrist men mådde ändå bra. Innan man vet är det alltid lite pirrigt, men det var tur att de hade stannat på klippan och inte hade försökt ta sig därifrån. Då hade det kunnat gå illa, säger Carl-Johan Olofsson.

Efter att helikoptern hämtat de två klättrarna vinschades Carl-Johan och Martin upp från klippavsatsen av en polishelikopter som fanns i området. De flögs sedan ner till Tärnaby dit de två nödställda också hade transporterats.
– Allt som allt tog det bara tre och en halv timme från att vi lämnade Arvidsjaur. Så snabba insatser har vi inte varit bortskämda med senaste tiden när vi städat på Kebnekaise i två månader. Skönt med ett uppdrag som går så här fort och slutar så bra, avslutar Carl-Johan Olofsson.