Lyckad högvakt för Halmstadsförband

Just nu går Luftvärnsregementet och Försvarsmaktens tekniska skola högvakt på både Stockholms och Drottningholms slott. Under hela 21 dagar har Halmstadssoldaterna ansvaret för säkerheten på slotten. – Allt har fungerat bra och soldaterna har varit motiverade, säger Magnus Billberg, vaktchef på Drottningholm.

Högvaktsavlösningen på slottet drar alltid en stor publik. Foto: Jens Björklund/Försvarsmakten
FMTS på Drottningsholms Teaterplan.
FMTS på Drottningsholms Teaterplan. Foto: Anders Meigård/Försvarsmakten
På väg mot Stockholms slott.
På väg mot Stockholms slott. Foto: Jens Björklund/Försvarsmakten
FMTS på Drottningsholms Teaterplan. Foto: Anders Meigård/Försvarsmakten
På väg mot Stockholms slott. Foto: Jens Björklund/Försvarsmakten

För FMTS är det första gången förbandet haft ansvar för högvakten. För Lv 6 är det den längsta sammanhållna tiden någonsin. Ett 90-tal soldater och officerare från Lv 6 och ett 50-tal från FMTS är det som deltar. Styrkan har dessutom förstärks med några soldater från P 7. Det är siffror som gör att det passar bra att dela upp uppgifterna så att Lv 6 ansvarar för Stockholms slott medan FMTS ansvarar för vakten av Drottningholms slott.

Christoffer Johansson är en av de cirka 140 soldaterna från Halmstad som genomför det hedersamma uppdraget på Stockholms slott.
– Det är mycket folk som kommer och tittar på oss särskilt vid de större ceremonierna, förklarar han.

Vakthavande major, Jens Björklund, uppskattar åskådarskarorna till runt 2000 vid de stora högvaktsavlösningarna.
– Det går inte att gömma sig på yttre borggården och det går inte att träna på att ha så många ögon på sig hemma på förbandet. Men både soldaterna och befälen har varit riktigt duktiga, berömmer han.

Även på Drottningholms slott är det många åskådare.
– Det kommer oftast minst två busslaster med turister på mornarna, berättar Jens Björklund.

Men Christoffer Johansson tar det publika intresset med ro.
– Det är inte så farligt. Det viktiga är att vara fokuserad på det man ska göra och inte på de som tittar på, förklarar han.

Insatsen med högvakt börjar nu gå mot sitt slut. Hallänningarna har fått samarbeta med både den beridna högvakten och olika musikkårer under tiden. Anders Arvling är vaktchef på Stockholms slott och tycker att den delen varit roligast.
– Att få gå med Arméns musikkår har för mig varit höjdpunkten. De är riktigt, riktigt duktiga!

Några incidenter har inte rapporterats utan allt har gått lugnt till.

För den som är intresserad att titta på när de halländska soldaterna går högvakten på Stockholms slott finns ännu chansen. På lördag och söndag 29 och 30 september gör de sina sista högvaktsavlösning på yttre borggården tillsammans med Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan. På söndag avlöses de av Livgardet. Musikkåren börjar marschera från Armémuseum mot slottet klockan 11.45 på lördag och 12.45 på söndag och vaktavlösningen startar en halvtimme senare.