Kustjägarnas distanspaddling

En tidig tisdagsmorgon i slutet av augusti var det äntligen dags för kustjägarkompaniets årliga distanspaddling. Ett tjugotal förväntansfulla individer påbörjade sina förberedelser vid Amiralsholmen på Amfibieregementet redo för en utmaning.

Årets upplaga omfattade 120 nautiska mil (220 km) och startade från Berga, slingrade sig norrut via Dalarö, Baggensfjärden, Skurusundet, Lidingö, Vaxholm och sedan söderut igen - hem mot Berga

Tradition och övning

Kustjägarna har genomfört distanspaddlingar med tvåmannakajaker allt sedan tidigt 1960-tal, i såväl taktisk kontext som traditionsmässig paddling utan yttre hot.
Efterhand som kajakerna har blivit mer moderna, från kajaker med canvasfodral och paddlar i trä, till dagens plast och glasfiber har även distansen på paddlingarna ökat.
Målsättningen med distanspaddlingen är att paddla 220 kilometer under 48 timmar och samtidigt hålla på marschrutiner. Paddlingen sker dessutom i formation av två kolonner av bland annat taktiska skäl.
Marschrutinerna består i att paddla 55 minuter med påföljande rast om fem minuter. Detta upprepas i tre timmar. Därefter väntar 15 minuters rast på land för att sträcka på kropparna och fylla på med mat och vatten. Efter sex timmars paddling sker en timmes matrast. Så fortlöper paddlingen i ett dygn innan halvtidsvilan på fyra timmar blir ett välkommet avbrott. Materiel vårdas och fixas, lite efterlängtad sömn hinns förhoppningsvis med.

Säkerheten viktig

Utöver kustjägarkompaniets kontrakterade soldater och en specialistofficer deltog åtta medlemmar ur Förbundet Kustjägarna i årets distanspaddling. Alla med bakgrund som kustjägare, de hade tagit ledigt från sina arbeten för att kunna delta i paddlingen. Vissa av medlemmarna hade genomfört upp till 13 distanspaddlingar.
Under hela paddlingen fanns en stridsbåt 90 med övningsledning och sjuksyster närvarande för att övervaka övningen och för att kunna styra undan fritidsbåtar som ibland blev något närgångna.

Med envishet och respekt för rastrutinerna paddlade styrkan in mot Amiralsholmen strax före klockan fem på torsdagsmorgonen. Tiden blev 40 timmar och 40 minuter, en riktigt bra och väl avvägd tid med en snitthastighet på 5,4 km/h.

– Det var en intressant utmaning det här. Kanske väl monotont, men det var en fin paddling i skärgården och kul att killarna från Förbundet Kustjägarna kunde delta, sa en av soldaterna efter målgång.

Paddlingens kanske mest surrealistiska upplevelse, förutom de normala hallucinationerna, förekom mest troligt då sträckningen gick förbi Djurgården och Gröna Lund och den annars så monotona ljudbilden ackompanjerades av stojigt skrik från karusellerna.

Med ett och annat trött öga och stela handleder kunde vi lägga årets paddling bakom oss och börja längta efter nästa paddling som kommer genomföras vid samma tid nästa år.