”I natt var det lite tungt”

Lite skitigare, lite tröttare med ömma fötter men fortfarande positiva. Ja så kan man beskriva Olle Merkels patrull.

Det är dag nummer två i övning amfibie. Olle Merkel och Tommi Lindqvist som vi följer har varit i gång över ett dygn. I nattens mörker har patrullen byggt upp en bas (läger) där soldaterna både skulle kunna ”vila” och kunna försvara om de mot all förmodan skulle bli påskjutna.

– När vi väl var framme på den platsen där vi skulle upprätta patrullens bas, var det redan kolsvart ute. Ögonen brukar ju vänja sig vid mörker efter ett tag, men jag tycker att det var toksvart hela natten. Det var en utmaning att bygga upp allt för jag hade ingen aning om hur det såg ut runtomkring platsen då vi inte hade varit där i dagsljus. Killarna i patrullen, inklusive mig själv var dessutom lite trötta i natt så jag hade fullt sjå med att mana på killarna, Jag tror att vi alla kom in i en svacka, så det var lite tungt i natt, sa patrullchefen Merkel

Som av en händelse fanns det ingen tid för vila, tidigt på morgonen fick patrullen order om att förflytta sig till en annan plast för att lösa en ny uppgift. Platsen låg flera mil bort och all personlig utrustning skulle med.

Några timmar senare


Merkel och hans killar hade förflyttat sig närmare två mil, de hade någon mil till innan de hade nått sitt mål. Det de inte visste om var att när de väl hade nått slutmålet, så väntade ytterligare nya uppgifter.

– Nu är det lite tyngre, ryggsäcken skär in så mycket i axlarna och det känns. Fötterna ömmar en hel del, trampdynorna får lite stryk med den tunga packningen och alla mil vi går, men annars är det bra. Vi har våra svackor i gruppen, men vi hjälps åt att hela tiden peppa varandra sa Lindqvist

Man kan ju inte låta bli att undra varför Tommi Lindqvist som är lite äldre än sina kollegor har valt att bli soldat.

– Nu är det ju ett jobb att vara soldat, den möjligheten fanns inte tidigare. Även om jag trivdes väldigt bra inom brandförsvaret så ville jag ändå prova på det här. Min förhoppning är att jag på sikt skall kunna jobba med dykning inom försvaret. Det var faktiskt via dykningen som jag kom i kontakt med förbandet och soldatyrket. Under många år har försvarsmakten och brandförsvaret haft utbyte genom utbildning på så vis hade jag en naturlig kontakt till försvaret. Det kommer en period i livet då man vill ha lite kul och det har jag nu. Allt är på plats, jag har familj, hus och en massa erfarenhet, det viktigaste av allt, en familj som stöttar mig i mitt yrkesval. Det är en lyx att få göra något annorlunda, men det vore ju bra om det fanns en löneutveckling inom yrket, sa Lindqvist

Ytterligare några timmar senare


Efter flera timmars marscherande, var Merkel och hans patrull åter i sin bas.
– Nu är jag lite piggare igen (trots att han gått flera mil), det var lite jobbigt i natt. Just nu håller vi på att fixa till basen, bland annat förbättrar vi vindskyddet och bygger ut värnen för att bättre kunna genomföra försvarsstrid. Nu när det är ljust ser jag ju själv hur bedrövlig vår bas ser ut. Sa Merkel

Att bli utsedd till gruppchef vid en övning som den här kan vara både lätt och svårt. Som chef har du hela tiden ett större ansvar, du ska leda din grupp i både med och motgång. Som chef ska du fatta beslut, ibland på ganska vaga grunder. Det gäller också att utnyttja gruppens olika kunskaper för att nå målen. Som chef tvingas du att hela tiden ligga ett steg före i planeringen, vilket samtidigt gör att man tvingas att hålla sig lite mer alert och inte har tiden att känna efter för mycket när det blir lite ansträngande.
– Det är jobbigt att vara chef, men jag är samtidigt glad att jag har fått förtroendet att få leda. Något bra måste jag ju ha gjort under utbildningen. Jag har lärt mig jättemycket, inte minst om mig själv. Visst är det jobbigt att ibland behöva mana på kompisarna när det blir motigt, men det är också roligt, sa Merkel