Hoppfulla par

Sju förväntansfulla par från södra Sverige samlades för en relations- och kommunikationskurs, så kallad PREP-kurs, på stiftsgården Åkersberg i Höör. ”Friskvård för parrelationer” säger överskriften på kursens arbetsbok.– Det är en bra sammanfattning av vad vi gjort under helgen, säger Johanna Falk en av de nöjda deltagarna.

Kursen avslutades med hopp om livet. Foto: Henrik Lindén/Försvarsmakten
Lise-Lott Jönsson och Henrik Lindén, rutinerade kursledare.
Lise-Lott Jönsson och Henrik Lindén, rutinerade kursledare. Foto: Johanna Falk/Försäkringskassan
Lise-Lott Jönsson och Henrik Lindén, rutinerade kursledare. Foto: Johanna Falk/Försäkringskassan

PREP-erbjuds Försvarsmaktens personal genom Soldathemsförbundet. Anmälan sker via hemsidan och sedan får du hem information till den adress du angivit. Det räcker att använda ett sökverktyg på internet för att hitta information om själva kursen och sidan man anmäler sig på. PREP-kursen är till för att hjälpa tjänstgörande i militär internationell insats, som lever i en parrelation, att stärka relationen redan innan insatsen.

Rutinerade kursledare

Kursledarna Lise-Lott Jönsson och Henrik Lindén är vid det här laget rutinerade kursledare vad gäller PREP. Det är sjunde gången de leder paren genom kursen och de gör det med en stor portion värme. Båda arbetar i vardagen som präster och är på olika sätt knutna till Försvarsmakten. Lise-Lott med band till Södra skånska regementet och Henrik till Marinbasen i Karlskrona.
− Den här helgen är vi inte i första hand präster utan kursledare, säger Henrik som annars driver Amiralitetsförsamlingen i Karlskrona.

Att det är sjunde gången de gemensamt håller PREP-kurs märks inte minst i de rollspel som används för att illustrera olika situationer som kan uppstå i en parrelation. De är stundtals som ett gammalt gift par.
− Nog har vi funderat på om det skulle kunna finnas en karriär vid dramaten när vi är klara här, säger Lise-Lott med ett stort och varmt leende.
Vissa av scenerna lockar till skratt men med den värme och inlevelse som de spelas, skapar de alla förutsättningar för eftertanke, reflektion och diskussioner.

Hur ser din vardag ut

En späckad vardag kan i många fall vara en grogrund för konflikter. Kursen ger verktyg för att känna igen varningssignalerna men också för att kunna hantera vardagen. Att den dessutom inbjuder till en hel del romantik och diskussioner kring de mjuka värden som vi alla värnar om är ingen nackdel. Med en späckad kalender och svårt att få tiden att räcka till gäller det framför allt att prioritera. Vad prioriterar ni i ditt förhållande?

Att investera i förhållandet medan det fortfarande känns bra är en god idé, när det redan finns konflikter kan det vara svårt att ta sig ur destruktiva beteenden och risken för att konflikterna trappas upp är stora. Då skall man i första hand söka hjälp och inte gå PREP. Är man däremot intresserad av sin partner och sitt förhållande kan det vara en god idé att gå kurs och komma iväg en helg på tu man hand.

Anmälningssida på Soldathemsförbundets webbplats