Första natten i tält

Rekryterna som genomför den grundläggande utbildningen (GMU) har legat inne i drygt fyra veckor. Killarna och tjejerna har den korta tiden till trots hunnit med en hel del, bland annat har de lärt sig hur man hanterar vapen och tar sig fram i terrängen.

Adam Sidambah såg fram emot fältdygnet Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Laura Bocangel och hennes grupp inväntade order från gruppchefen
Laura Bocangel och hennes grupp inväntade order från gruppchefen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Instruktören visade hur man sydde ihop maskeringsnäten som skall placeras på tälten
Instruktören visade hur man sydde ihop maskeringsnäten som skall placeras på tälten Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det gällde att få maskeringsnäten att se ut som en naturlig kulle för att inte tälten skulle synas
Det gällde att få maskeringsnäten att se ut som en naturlig kulle för att inte tälten skulle synas Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Laura Bocangel och hennes grupp inväntade order från gruppchefen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Instruktören visade hur man sydde ihop maskeringsnäten som skall placeras på tälten Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det gällde att få maskeringsnäten att se ut som en naturlig kulle för att inte tälten skulle synas Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Nu var det dags för ytterligare ett steg i utbildnigen, nämligen förläggningstjänst. För första gången skulle de nu tillbringa natten i fält. Många hade självklart sovit i tält tidigare, men inte i ett militärtält med vedspis.
Plutonen som var indelad i fyra grupper hade någon dag tidigare satt upp tälten på en plan mark på kaserngården. Nu skulle de för första gången sätta upp tälten i skogen och dessutom maskera dem med maskeringsnät för att de skulle synas så lite som möjligt. I förläggningsarbetet ingick också att anordna med toalett, tvätt- och diskplats. Sköter man inte hygienen i fält kan snabbt sjukdomar såsom magsjuka spridas.

Saker faller på plats

De anställda gruppcheferna som alla hade stor erfarenhet visade och instruerade sina respektive grupper inför tältets resande. Rekryterna var angelägna om att ta åt sig av informationen som instruktörerna gav. Det jobbades snabbt och effektivt för att så snart som möjligt bli klara och kunna starta kaminen i tälten innan mörkret föll.
– Jag ser fram emot att sova ute i natt, det är skönt att vara ute i naturen. Vi är ett jättebra gäng där alla hjälps åt och vi har kul ihop. Innan jag ryckte in hade jag inga speciella förväntningar, men det har ändå blivit bättre än jag vågat hoppas på. Framförallt har jag lärt mig så mycket om mig själv, jag hade ingen aning om att jag kunde prestera så här mycket, sa Adam Sidambah


Adam hade länge haft siktet inställt på försvaret men förutsättningarna ändrades i och med att värnpliktssystemet lades i vila, nu såg han en ny möjlighet att få utbildning.

En annan som också såg fram emot fältdygnet var Laura Bocangel. Intresset för försvaret hade funnits där så länge hon kunde minnas.
– Båda mina bröder har gjort lumpen och de berättade en massa roliga historier om den tiden, det är klart jag blev nyfiken. Inför utbildningen försökte jag att förbereda mig så mycket som möjligt, både genom fysisk träning men också mentalt, berättade Laura

Både Adam, Laura och deras rekrytkompisar var hittills nöjda med utbildningen, men de var alla rörande överens om att det var fysiskt mycket jobbigare än de förväntat sig. Rekryterna berättade också att de först nu förstod de olika utbildningsmålen och saker och ting började allt mer att falla på plats. Rekryternas tips till killar och tjejer som är intresserade av att genomföra GMU, var att skaffa så mycket information som möjligt om utbildningen och att träna regelbundet för att fysiskt orka med.