En svensk bland fransoser och tyskar

– Sir! Joint Regional Detachment Center (JRD-C) calm and stable sir!Major Mattias Magnusson har precis avslutat sin talroll i chefen för KFOR:s eftermiddagsmöte. Att vara JRD-C:s röst i kosovostyrkans högkvarter är Mattias huvudsakliga uppgift i rollen som samverkansofficer i JRD-C.

Major Mattias Magnusson, samverkansofficer i Joint Regional Detachment Center (JRD-C). Foto: Leonard Rexhepi
Öva på att tala engelska är en positiv effekt av den multinationella miljön.
Öva på att tala engelska är en positiv effekt av den multinationella miljön. Foto: Leonard Rexhepi
”Batcave” (Läderlappens grotta) är chefen KFOR:s konferensrum och platsen där allt händer.
”Batcave” (Läderlappens grotta) är chefen KFOR:s konferensrum och platsen där allt händer. Foto: Leonard Rexhepi
Öva på att tala engelska är en positiv effekt av den multinationella miljön. Foto: Leonard Rexhepi
”Batcave” (Läderlappens grotta) är chefen KFOR:s konferensrum och platsen där allt händer. Foto: Leonard Rexhepi

Kosovo är indelat i fem ansvarsområden som leds av fem olika nationer. Sverige har ansvaret för JRD-C där huvudstaden Pristina är mittpunkt. Varje JRD har en samverkansofficer som för sitt områdes talan inför chefen KFOR, General Erhard Drews från Tyskland.

Mattias Magnusson jobbar till vardags på Trängregementet i 1:a logistikbataljonen som stridsledningsbefäl. När överste Niclas Wetterberg ställde frågan om Mattias ville åka till Kosovo på KS25 så var svaret väldigt enkelt. Att få erfarenheten av att jobba i en högre Nato-stab såg Mattias som en bra chans till utveckling i sin tjänst som officer.

Energisk som en ekorre

När Mattias inte är på KFOR:s högkvarter så jobbar han på JRD-C:s stab och ser till att chefen Niclas och hans personal har en bra lägesuppfattning om vad som sker i de övriga JRD:na.
– Att få jobba med många olika nationer i stabsmiljö är extremt kul det känns som jag får vänner för livet här nere säger en leende Mattias. Arbetsuppgifterna kan ibland kännas lite enformiga men alla glada skratt med fransoser, tyskar, ungrare, amerikaner och turkar gör det hela värt mödan.
Kollegorna på JRD-C uppskattar Mattias engagemang och energi.
– Han är energisk som en ekorre när han levererar informationen från högkvarteret till oss, säger finske kamraten Mika Törmänen. 

Under samtalet med Mattias börjar han efter sett tag se lite stressad ut och han tittar upprepade gånger på sin klocka. Han förklarar att det snart är dags för möte med Niclas och att han tyvärr måste rusa vidare. Han måste förbereda presentationen av vad som hänt i Kosovo senaste dygnet för att på nästa dags morgonmöte kunna upplysa sina övriga stabskollegor.
– Förhoppningsvis hinner jag med ett träningspass innan läggdags säger Mattias Magnusson och ger sig iväg.