En speciell gåva

Fyrtio ungdomar från hela landet fick chansen att vara med på Försvarsmaktens upplevelseläger som Sjöstridsskolan fick äran att arrangera. Under lägret gavs möjlighet att ta sig upp i en livflotte, släcka bränder, köra fartyg i simulator, lära sig hjärt- lungräddning och som en överraskning för deltagarna dök Kronprinsessparet upp.

Upplevelselägret var en bröllopsgåva från Försvarsmakten till Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Gåvan bestod i att Försvarsmakten åtog sig att ordna ett läger för 30-40 ungdomar med speciella behov. Uppdraget gick till Sjöstridsskolan i Karlskrona.

Några kom med buss och andra med flyg och de hade rest från hela landet. Vid ankomsten fördelades de till sina grupper och till de logement där de skulle tillbringa de två första nätterna. Varje grupp fick två mentorer som följde dem under hela vistelsen. Mentorerna var unga sjömän och kadetter som fått till uppgift att hjälpa till och vägleda ungdomarna.

Klättra upp i en livflotte

Det var många aktiviteter som skulle hinnas med så varje morgon var det väckning klockan sju för att hinna städa logementen innan det var dags för frukost klockan åtta. En av de första aktiviteterna de fick prova på var att klä på sig en överlevnadsdräkt och räddningsväst för att sedan hoppa i det kalla vattnet och ta sig till en livflotte. Johan Eriksson, lärare i marin överlevnad hjälpte eleverna att våga sig i vattnet.

– Det har varit en otrolig upplevelse och glädje att få se ungdomarna utmana sig själva och övervinna sin rädsla. Och så var det en värdefull och utvecklande dag för mig som lärare, säger Johan som gärna skulle göra om det.

En väldigt villrådig tjej tog till slut på sig dräkten och först efter lång tvekan men med mycket stöd av Johan gled hon i vattnet. Väl i ropade hon glatt till sin kompis som valt att avstå att hon gick miste om något.

Släcka eldar

Tommy Petersson och Mikael Strauss på Sjöstridsskolans sjösäkerhetsskola förevisade olika typer av bränder och hur man skulle släcka dessa. Eleverna fick prova att släcka med kolsyre-, pulverbrandsläckare och med vattenslang. Och allt gick bra, det var väldigt ambitiösa och intresserade ungdomar som ville lära sig.

– Det var en tjej som till att börja med var rädd och inte ville testa men till slut övervann hon sin rädsla och provade att släcka elden med pulverbrandsläckare, efter det gjorde hon det igen, fyra gånger. Det kändes riktigt bra, säger Tommy Petersson, brandlärare på Sjöstridsskolan.

Ungdomarna fick också se vad som händer om man försöker släcka en kastrull med brinnande matolja med en kopp vatten. Meterhöga lågor slog upp gjorde starkt intryck på åskådarna.

– Det var lärorikt att se vad som händer om man häller vatten på olja, säger Patrik Månsson, en av deltagarna.
Under besöket på Sjösäkerhetsskolan fick man också en genomgång i hjärt- lungräddning och hur man ska agera fram till det att ambulansen kommer, något som var väldigt uppskattat.

Styra ett fartyg

På lördagen var det dags för ungdomarna att få köra båt, fast i fartygssimulator. Eleverna fick, indelade i sina grupper stänga in sig i ett mörkt rum där bildskärmar på väggen och övrig inredning ger bilden av att vara på manöverbryggan på ett fartyg. Man turades om att framföra fartyget. När båten gungade kändes det på riktigt vilket ledde till många skratt.

Man fick också besöka planetariet där Bengt Fröberg, huvudlärare i navigation, berättade för eleverna hur man navigerat genom tiderna och att man fortfarande, trots alla tekniska hjälpmedel, lär blivande sjömän och officerare att navigera från grunden.

Ut i fält

På lördagseftermiddagen var det så dags att lämna örlogshamnen och ta sig till Rosenholms övningsfält. Där togs ungdomarna emot av hemvärnsmän ur Marinbasens utbildningsgrupp. På plats stod ett antal tält som ungdomarna fick färdigställa och förbereda inför natten. De som ville fick chansen att sitta eldvakt på natten tillsammans med sina mentorer. Jennifer Palmeborn berättade för sina gruppdeltagare hur det hela skulle fungera.

– Ska man sitta eldvakt så måste man vara så tyst som möjligt, vi kommer inte kunna ha så där kalaskul, sa Jennifer Palmeborn, en av mentorerna för helgen, till sin grupp.

Dock var det några som anmälde sig frivilligt för uppgiften. Under eftermiddagen fick deltagarna bland annat prova på att kasta prick med en handgranatsatrapp, lära sig att förbinda ett sår och förflytta den skadade med bår samt åka bandvagn genom skog och mark.

– Det var jättekul att åka bandvagn i skogen och vi fick också se hur de kunde åka på branta berg och ner i djupa skrevor, säger Emmelie Malm.

Önskan om en återträff

På söndagen var det sedan dags att lämna tillbaka utrustningen och ta emot diplom efter väl genomförd ”minilumpen”.

– Det har varit en ära att få uppdraget att planera de här dagarna och vi har haft ett enormt stöd av Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, säger Matz Palm, Sjöstridsskolan.

Cecilia Olsson, projektansvarig på FUB som i samarbete med Sjöstridsskolan arrangerat lägret säger att resorna var den stora utmaningen. Att få fyrtio ungdomar till Karlskrona ungefär samtidigt.

– Men det lyckades och ungdomarna har redan knutit många nya kontakter och pratar redan om en återträff, avslutar Cecilia.